Co dělat po omnibusu? Jak malé a střední podniky ovlivňují podobu reportování udržitelnosti
Firmám má usnadnit vykazování udržitelnosti a zároveň poskytnout malým a středním podnikům praktické nástroje pro integraci principů ESG do jejich podnikání. Řeč je o standardu pro dobrovolné vykazování udržitelnosti VSME. Jak se vyvíjí jeho podoba v návaznosti na změny, které přinesl návrh Evropské komise omnibus?
Prostor pro udržitelné nápady. Josef Průša pro ně otvírá akcelerační program a svou dílnu
Podnikatel v oblasti trojrozměrného tisku Josef Průša rozjíždí akcelerační program pro mladé firmy zaměřující se na vývoj inovativních produktů. Tentokrát je zaměřený i na udržitelnost. ...
Cesta veterinární kliniky k prvnímu elektromobilu a uhlíkové neutralitě
Každý rok najezdíme automobily mnoho kilometrů. Ať už za našimi pacienty, za nákupy, na školení, s odpady. Abychom redukovali dopady z naší dopravy, rozhodli jsme ...
Slavík a trní: příběh o slavíkovi, keři a posunu výchozího stavu
Tato slavičí historka, zachycující sto let na časové ose, pobízí k zamyšlení nad tím, jak a kolik toho aktuálně víme o naší krajině. Shifting baseline ...
COP26, týden druhý: dohoda o uhlí, ale mírnější, málo financí a celkově velké zklamání
Klimatická jednání v Glasgow jsou u konce. V sobotních pozdních večerních hodinách Alok Sharma, předseda COP26, udeřil soudcovským kladívkem na znamení uzavřené dohody a zadržoval slzy. V poslední ...
Klimatický summit šel ruku v ruce s plýtváním, ale naději jsem si odnesl, popisuje účastník z Česka
Jako členovi mezinárodní delegace iniciativy Plant-for-the-Planet se mi naskytla příležitost zúčastnit se největší světové konference ke klimatické krizi COP26 v Glasgow. Tryskáč či soukromé letadlo ...
Tři kila ovoce a zeleniny za 25 korun. Lidl se snaží snížit potravinový odpad
Obchodní řetězec Lidl začíná ve všech svých prodejnách nabízet bedýnky s ovocem a zeleninou, které by jinak musel vyhodit. Tříkilovou bedýnku si zákazník může odnést ...
Projekt Challenge Lab českého Impact Hubu pomůže ke vzniku uhlíkově neutrální potraviny
Potraviny na rostlinném základu mají nižší uhlíkovou stopu než ty živočišné. To je tvrzení, které jsme už všichni slyšeli, ale je možné uhlíkovou stopu ještě ...
Lety tryskáčem na summit v Glasgow vyjdou z pohledu emisí CO2 jak jeden den elektrárny Chvaletice
V souvislosti s nyní probíhajícím klimatickým summitem v Glasgow se staly probíraným tématem i soukromé tryskáče, kterými na něj státníci přiletěli. BBC uvedla, že během ...
COP26, týden první: konec odlesňování, emisí metanu a uhlí, kritika od Grety a česká ostuda
Klimatická konference v Glasgow je v polovině. Dílčími úspěchy, které ale zatím nestačí k odvrácení katastrofy, jsou přijaté závazky zemí proti odlesňování, na snížení produkce ...
Second hand může být sexy, říká muž, který nabízí alternativu ke konzumu
Je mu jednatřicet, vystudoval Vysokou školu ekonomickou, miluje analýzy. Svůj první startup spoluzaložil před šesti lety. Pak se David Petrbok pár let živil marketingem v ...
Život vedle skládky, to jsou požáry, špinavá voda a boje o peníze, popisuje zastupitel Hořovic
Petr Karban má na okraji Hořovic, sedmitisícového městečka na Berounsku ve středních Čechách, dům s výhledem na skládku. Pozorování hromady odpadků a toho, co se na ní dělo, bylo jedním z důvodů, proč se pustil do boje s provozovatelem skládky, odpadovou společností AVE, ale nakonec i s radnicí ve vlastním městě.
Dekarbonizace musí kvůli globálnímu oteplování pětkrát zrychlit, uvádí analýza PwC
Ke splnění cíle, aby globální oteplování nepřekročilo klíčových 1,5 °C, musí svět dekarbonizovat pětkrát rychleji než dosud mezi lety 2019 a 2020. Oproti průměru 21. ...
Summit v Glasgow – poslední šance, jak zvládnout klimatickou krizi
Tuto neděli začíná nejdůležitější klimatický summit od doby uzavření Pařížské dohody. Ve skotském Glasgow se na čtrnáct dní sjede 120 hlav států a vlád z ...
Místo masa a mléka rostliny. Poptávka po alternativách se zdvojnásobila
Poptávka po rostlinných produktech rok od roku stoupá. Zatímco loni rostlinné produkty pravidelně kupovala čtyři procenta zákazníků, letos už jde o devět procent. Vyplývá to ...