Když se rozhodnete „provětrat“ šatník a vytřídit z něj nenošené oblečení, nezbývá než se zamyslet, kam s ním. Tou poslední variantou by přitom mělo být vyhodit ho do černé popelnice. Ekonews přinášejí tipy, jak se dá život oděvů ještě o něco prodloužit.

Přátelé a kamarádi

Pokud jste prošli náročnou fází třídění oblečení a z šatníku vyčlenili věci, které nenosíte, nastává náročná etapa říct oblečení sbohem. Pokud je pro vás opravdu náročné se s ním rozloučit, možná bude nejlepší řešením darovat je blízkým osobám – sourozencům, přátelům, nebo třeba sousedům. Může to být i vhodná příležitost k uspořádání večírku. Nebudete se muset s oblečením rozloučit nadobro a zároveň budete vědět, že je v dobrých rukou.

Charita

Pokud chcete přebytečným oblečením udělat radost potřebným, třeba matkám samoživitelkám, můžete je donést nebo poslat do jednoho z charitativních projektů. Nemusí vás to přitom stát ani korunu. Například Oděvní banka na svém webu nabízí kód Zásilkovny pro poslání balíčku zdarma. Stejně postupuje Moment, který oblečení následně prodává a výtěžek rozděluje mezi neziskové organizace. Oblečení lze také předat fyzicky, v Praze třeba do Šatníku. Všude ale mají zájem jen o vyprané kousky, které se dají důstojně nosit.

Přímý kontakt s dárci upřednostňují také v charitativních obchodech Sue Ryder. „Naše heslo zní: Dejte nám moderní oblečení, které byste si ještě rádi koupili, abychom je mohli prodat. Možná jsme drsní, co se kvality týče, ale nakládat s odpadem pro nás představuje další výdaje navíc,“ sdělil před časem Ekonews Jan Dominik, vedoucí dobročinných obchodů Sue Ryder.

Šatníkový „detox“. Češka obrací Francouzkám skříně naruby a zbavuje je nákupní mánie

Textilní kontejnery

Nejrozšířenější variantou, jak se zbavit oblečení, je odnést je do kontejneru jedné z organizací, které textil sbírají. Potex, Dimatex, Diakonie Broumov nebo KlokTex ale také stojí především o zachovalé oblečení. Vzhledem k tomu, že provozovatelé textilních kontejnerů podporují nejen matky samoživitelky, ale také ženy a muže bez domova nebo drogově závislé, nedostává se těmto organizacím především pánského oblečení. Ne všechno oblečení z kontejnerů ale zvládnou roztřídit. Část prodávají do zahraničí, takže není jasné, kde zrovna vaše kousky skončí.

Swapněte ho

Stále oblíbenější a zároveň „lokální“ cestou, jak se zbavit přebytků ze skříně a zároveň „ulovit“ neokoukaný kousek oblečení, jsou takzvané swapy. Na swap se nosí rovněž čisté věci, které bez ostudy mohou nosit další lidé. Většinou je vstup zpoplatněn. Často bývá i předem jasné, kolik kousků si dotyčný může odnést, a někdy i maximální počet kousků, které může přinést. To proto, že organizátoři často bojují s prostorem, a co se na swapu nerozebere, musejí buď na vlastní náklady zlikvidovat, nebo uskladnit do další akce.

A co na swap nepatří? „Hlavně roztrhané, poškozené a nefunkční věci. Když je to ale nějaký super kousek, nabádáme lidi, aby nedostatek označili. Třeba někomu ještě bude stát za to, že si díru zašije. (…) Noste nám to, co byste sami dali nejlepší kamarádce. Nebo klidně nenoste nic,“ říká Michaela Rajňák Stříteská, která pořádá swap v Prostoru Prádelna v rámci Sídliště Solidarita v pražských Strašnicích.

Stačí nosit to, co máme doma ve skříni. Všechno už máme, říkají propagátorky udržitelné módy

Online sekáče

Odnést oblečení do secondhandu a pokusit se je zpeněžit je poměrně náročné, ne všechny tyto prodejny zboží z druhé ruky vykupují. Jistější je oblečení vyfotit a vystavit na jednu z onlinových platforem. Může to být třeba mezinárodní Vinted, nebo lokálnější Bazoš či Sbazar. „Eko-výzvu“ pořádá i síť secondhandů a e-shop Genesis. Oblečení k prodeji lze donést na výdejnu Genesis, poslat zdarma balíkem přes Zásilkovnu či Balíkovnu, nebo vložit do Penguin boxu. V Genesis oblečení prodají a kredity připíšou dotyčnému na účet pro další nákup z druhé ruky.

Bleší trhy

Na bleších trzích se oblečení prodává většinou společně s dalšími věcmi, jako je vybavení do domácnosti nebo knihy. Může se jednat o akci celé ulice, čtvrti, o „garážový“ prodej v řadových domcích, nebo větší tematický bleší trh zaměřený třeba jen na dětské oblečení. Hodí se pro ty, kteří chtějí za své věci utržit nějaké peníze, jsou rádi mezi lidmi a nevadí jim strávit akcí třeba i celý den.

Sociální sítě

Na sociálních sítích jsou skupiny, kde si lidé darují věci „za odnos“, často právě oblečení. Pokud tam oblečení nabídnete, ozve se zpravidla několik zájemců. Následně je nezbytné domluvit se, kde si příjemce darované oblečení vyzvedne. Jedná se ale o poměrně časově náročný proces, který může skončit i zklamáním, pokud se zájemce o dar nedostaví. Pokud ale všechno klapne, můžete mít dobrý pocit, že jste pomohli konkrétnímu člověku.

Móda na jedno použití vládne světu. Čínská značka Shein sklízí miliardy dolarů a chystá se na burzu

Nedá se přešít?

Čím dál více lidí opět objevuje ruční práce, kterým se běžně věnovali prarodiče. Ti totiž věděli, že než nějaký kousek z šatníku definitivně vyřadí, vyplatí se jej ještě spravit, případně přešít. Dnes se spousta oblečení vyrábí z polystyrenu, ale pokud máte doma oblečení z hedvábí, bavlny či lnu, je vhodné se zamyslet nad tím, jak by se dalo přetvořit, aby ještě posloužilo. Bohužel placené krejčovské služby často převyšují hodnotu zakoupeného kousku.

Aspoň na podlahu

Když oblečení doslouží, je potrhané nebo špinavé a nemá cenu je opravovat, ještě pořád může být k užitku. Staré triko lze rozstříhat na kusy a vytvořit z nich hadry na úklid domácnosti. Pokud je takových odstřižků až moc, lze je opět zkusit darovat, například pro tvoření do nějaké umělecké školy nebo na sociálních sítích pro kreativní rodiče s dětmi.

Vyměnit za slevu

Některé známé oděvní značky nabízejí sběr nošeného oblečení. Jedná se ale často o akce doprovázené poukazem na další nákup, což vede k dalšímu hromadění oblečení. Jinak řečeno, je to spíše marketingový tah, který nemá ambici udržet oblečení v oběhu. Často ani nelze přesně dohledat, co prodejci s doneseným oblečením vlastně dělají.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.