Firmy mají pár měsíců na přípravu na nařízení proti odlesňování. Dodávky zboží na trh EU je musí plnit od 1. ledna, říká expertka Deloitte
Už jen do letošního prosince mají firmy čas, aby se připravily na plnění nařízení proti odlesňování. „Na konci prosince bychom měli mít vše hotové. Odbije půlnoc na 1. ledna a první dodávka, která bude putovat na trhu EU už by měla mít celou náležitou péči za sebou,“ varuje expertka Deloitte Colette Sladká před tím, aby se firmy nespoléhaly na to, že nařízení bude odloženo.
Energetiku se daří dekarbonizovat dobře, ale doprava vázne, uvádí europoslanec Luděk Niedermayer
Dekarbonizace dopravy probíhá pomalu. „V dopravě emise rostou, protože spousta lidí si kupuje čím dál tím větší auta. Jenže i když to auto má třeba účinnější motor, tak fyziku nejde obelstít,“ uvádí v podcastu Ekonews poslanec Evropského parlamentu za TOP 09 Luděk Niedermayer.
Úspory se dají najít vždycky, firmy trpí provozní slepotou, říká odborník na ESG a udržitelnost
Lukáš Kalvoda pomáhá firmám hledat úspory a provázat všechny procesy tak, aby fungovaly dlouhodobě lépe. A to i s ohledem na rizika spojená s klimatickou změnou. „Úspory lze nalézt vždy,“ říká.
S narůstajícími přírodními škodami vlivem změny klimatu se musíme popasovat, říká expertka Allianz pojišťovny
Allianz pojišťovna stejně jako celý pojišťovací trh čelí nárůstu přírodních katastrof vlivem klimatické změny. Více se proto věnuje preventivním opatřením – ať již edukaci klientů či vylepšování systémů včasného varování, říká expertka Allianz pojišťovny.
Nový benefitní systém pro gastro zvýhodňuje prodejce s bezmasou stravou, popisuje expertka Rock for People
Snažíme se prodejce občerstvení pozitivně motivovat, aby zařazovali veganskou a vegetariánskou nabídku. Kdo nabízí ze 40 procent rostlinnou stravu, platí na poplatcích o pár procent méně, popisuje Radka Hájková, která má na Rock for People na starosti CSR a ESG projekty.
Většímu podílu rostlinných produktů brání rostoucí ceny i dotace masných výrobků, uvádí manažerka ProVeg
Jídelníček Čechů a Češek se sice pomalu mění od toho tradičního s vysokým zastoupením masa, ale změnu stále brzdí několik překážek. Mezi ně patří rostoucí ceny potravin v kombinaci se státem dotovanými mléčnými a masnými výrobky či chybějící podpora rostlinné stravy.