Maminky samoživitelky nemají šanci si přivydělat, přišly by o dávky, říkají zakladatelky projekty Fandi mámám
Žaneta Slámová a Petra Květová Pšeničná založily před osmi lety neziskovou organizaci Fandi mámám s tím, že pomohou pěti maminkám a pak se uvidí. Dnes je maminek samoživitelek, kterým pomohly, přes 250.
Martin Breyl: V budoucnu i malá nebo střední firma bude muset při žádosti o úvěr ukázat svou uhlíkovou stopu
Expert na měření uhlíkové stopy, Vladimír Kočí z VŠCHT, přirovnává její zjišťování k měření teploty, kdy také záleží, kde a jak se měří a podle toho mohou být různé výsledky. Řada firem tak ale ještě vůbec nečiní a to chceme změnit, dodává Martin Brejl z České spořitelny.
Před pořízením elektromobilu řešte nejprve jeho dobíjení, radí odborník
Zákazníci při přechodu na elektromobilitu často řeší jako první pořízení auta a až pak jeho dobíjení. „Až pak zjistí, že nemají dobíjecí čip nebo jim v garáži chybí zásuvka,“ radí Tomáš Pánek, jehož společnost IONT tech v Česku vyrábí dobíjecí stanice pro elektromobily a kola.
Zálohování je cesta k cirkularitě PET lahví a plechovek, říká Martin Veselý z Mattoni
V Česku se chystá zálohový systém na PET lahve a plechovky, které by lidé vraceli do obchodů stejně jako pivní lahve. Hlavním cílem zálohování je zvýšení podílu vysbíraných obalů a jejich recyklace tak, aby se z použitých PETek a plechovek daly opět vyrobit nové.
V Česku má z offsetů šanci fungovat jen regenerativní zemědělství nebo lepší management lesů
Na zalesňování v Česku není prostor, z offsetových projektů tu může fungovat regenerativní zemědělství nebo lepší management v lesích, uvádí Ondřej Tarabus, který se v dánské nevládní organizaci Preferred by nature věnuje validaci a certifikaci offsetů.
Udržitelnost musí řešit i státní podniky, jinak nezískají financování z EU
Plzeňský Prazdroj v nedávno vydaném reportu udržitelnosti poprvé zveřejnil data o nepřímých emisích Scope 3, které vznikají v dodavatelsko-odběratelském řetězci a jejichž měření je pro firmy nejsložitější. V případě pivovaru je to výzva zejména v restauracích.