Bistro, kde se miska ze zbytků stala bestsellerem, aneb Jak v restauraci dosáhnout zero waste

Bistro Etapa v pražském Karlíně se snaží o co nejmenší produkci biologického odpadu. S respektem k surovinám se z nich jeho kuchaři snaží dostat co nejvíce. Ze zeleninových slupek připravují chipsy, další zbylé suroviny fermentují nebo konzervují.

Sezení ze starých tenisáků, sáňky z omlácených hokejek. Studentští designéři dali druhý život odpadu

Když se ohraný tenisový míček dostane na skládku, rozkládá se tam zhruba čtyři sta let. Jenže proč jej hned likvidovat, řekla si Veronika Fejtová a vytvořila sedací vak Acebag. Díky němu zvítězila ve čtvrtém ročníku eko-designérské soutěže Reborn Design 2025, která se zaměřuje na využití odpadu.

Češi mají o třídění nábytku zájem, ukázal pilotní projekt. Co s ním dál, je ale problém

Během tří měsíců lidé po celém Česku odevzdali přes pět tisíc kusů starého nábytku. Recyklovat se ho podařilo více než třetinu. Opětovného využití se však nedočkala ani desetina starých koberců, matrací nebo židlí, ukázal projekt Nábytek v oběhu.

Valentina Podlesná|2025-06-19T01:41:15+02:0019. června 2025| Odpady, Životní styl| , |

Staré pneumatiky se využijí v protihlukových stěnách nebo fitness centrech. Britové je vozí do Indie

Pneumatik se ročně prodá po celém světě 2,5 miliardy kusů. V Česku se ojetých ročně vysbírá kolem 50 tisíc. Vyrábějí se z nich protihlukové stěny kolem dálnic, povrchy hřišť, dokonce i oblečení. S recyklátem čím dál tím častěji pracují také výrobci samotných pneumatik.

Irena Buřívalová|2025-05-25T23:59:35+02:0023. května 2025| Odpady| , |

Čím dál víc metanu utíká z českých skládek. Nepomůže ani zákaz skládkování od roku 2030

Emise metanu napříč tuzemskými sektory klesají. Jedinou výjimkou je odpadové hospodářství. „Emise metanu ze skládkování vzrostly ze 72 tisíc tun v roce 1990 na 133 tisíc tun v roce 2022, tedy o přibližně 85 procent,“ uvádí Kateřina Kolouchová, analytička organizace Fakta o klimatu.

Valentina Podlesná|2025-05-13T10:20:50+02:0013. května 2025| Klimatická změna, Odpady| , |

Zákaz smetánek v kavárnách nebo minikečupů ve fast foodech vítám, ale přinese zdražení potravin, tvrdí šéfka obalářů

Nařízení Evropské unie za pět let zakáže jednoporcová balení potravin či mikrotenové sáčky na pečivo či na ovoce. „Co teď hodně rezonuje, jsou plastová balení čerstvého nezpracovaného ovoce a zeleniny do váhy 1,5 kilogramu,“ říká Iva Werbynská, šéfka Obalového institutu Syba.

Žvýkačky plné plastů. Tak proč nemají na obalu, že je v nich polyethylen či styren-butadien?

Většina prodávaných žvýkaček se vyrábí z různých syntetických kaučuků na bázi ropy. Podobají se tak materiálům používaným v pneumatikách automobilů a v přírodě se rozkládají velmi pomalu. Na světě se přitom ročně vyrobí kolem 2,4 milionu tun žvýkaček.

Tomáš Pohanka|2025-04-30T13:54:01+02:0030. dubna 2025| Odpady, Životní styl| |
Přejít nahoru