Zmatky kolem ESG ratingu. Proč ho může mít „špinavá“ firma lepší než ta ekologičtější?

Kolem ESG ratingu panují nejasnosti. Nepochopení se objevuje hlavně tehdy, když lepší rating získá tabáková či ropná firma místo společnosti z méně kontroverzního odvětví, třeba výrobce elektromobilů. Proč tomu tak je?

Od |2022-08-11T19:01:34+02:0015. srpna 2022|Kategorie: Udržitelný byznys|Štítky: , , , |

Kupovat si u nás čerstvé řezané květiny v prosinci nedává smysl, říká zakladatelka platformy Výkvět

Platforma Výkvět sdružuje ekologické pěstitele řezaných květin od letošního června, kdy ji spustila Jolana Teuberová. V rozhovoru pro Ekonews vysvětluje, proč je podle ní pěstování květin sexy a že se velký potenciál skrývá v sušených kytkách. Dostaly jsme se i k tuzemské předrevoluční květinové soběstačnosti.

Od |2022-08-12T12:11:45+02:0012. srpna 2022|Kategorie: Rozhovory, Udržitelný byznys|Štítky: , , |

Světla z prosecca, vázy z korálků. Výstava českého udržitelného designu se vydává po Evropě

Současní designéři přicházejí s nápady, které kromě estetiky a funkčnosti přinášejí i udržitelné řešení. Některé z nich představuje výstava s názvem ECO? Český design směrem k udržitelnosti, která vznikla v rámci českého předsednictví Evropské unii a nyní z Prahy míří do dalších měst.

Od |2022-08-05T12:08:50+02:0005. srpna 2022|Kategorie: Odpady, Udržitelný byznys|Štítky: , , |

Už to roste, už to klíčí. Kaufland zakládá komunitní zahrady a spouští grantový projekt

Poptávka po komunitních zahradách především ve větších městech roste. Přispět k jejich rozšíření a dostupnosti hodlá i společnost Kaufland ve spolupráci s neziskovou organizací Kokoza. Během tří let vybudovali šest komunitních zahrad a letos proběhl grantový projekt na jejich podporu.

Od |2022-07-03T20:37:02+02:0001. července 2022|Kategorie: Krajina, Udržitelný byznys|Štítky: , , , |

Reportování o udržitelnosti bude pro část firem povinné od roku 2024, na další se rozšíří postupně v příštích letech

Více než tisícovka českých firem je blíže povinnému reportování o tom, jak jsou na tom s udržitelností. Budou muset povinně zveřejňovat data, jako je uhlíková stopa či spotřeba energie. Důvodem ...

Od |2022-06-27T17:52:03+02:0027. června 2022|Kategorie: Klimatická změna, Udržitelný byznys|Štítky: , , , , |

Třídění není vždy ekologické. A obal má někdy větší environmentální zátěž než výrobek

Firmy si nechávají často počítat, jakou environmentální zátěž představuje jejich výrobek. Otázkou přitom je, jak se na výsledku podílí samotný produkt a nakolik „pouhý“ obal. Vladimír Kočí, expert na hodnocení environmentálních dopadů od výroby po likvidaci produktu (LCA) a profesor na Vysoké škole chemicko-technologické, na nedávné konferenci Udržitelnost pro výrobu a obchod připomněl, že jsou i výrobky, jejichž obal má větší ekologické dopady.

Od |2022-06-20T12:11:45+02:0020. června 2022|Kategorie: Udržitelný byznys|Štítky: , , , , |

V koši restaurací skončí ročně přes 20 tisíc tun jídla a zbytků. Zbytečně. Odpad jde zkompostovat

Restaurace, jídelny a kavárny v Česku ročně vyhodí až 27 tisíc tun jídla a zbytků. Takový odpad by přitom šel zkompostovat. Na problematiku organického odpadu upozorňuje kampaň Nesuď podle slupky ...

Od |2022-06-17T12:28:33+02:0018. června 2022|Kategorie: Odpady, Udržitelný byznys|Štítky: , , , |