Španělsko je šestou evropskou zemí, která chce definitivně skončit s atomovou energií. Všechny jaderné elektrárny v zemi by měly skončit do května 2035. Důvody jsou ekonomické i ideologické: vzestup jaderné energetiky ve Španělsku je totiž historicky spojen s klerofašistickým režimem generála Franka, její útlum přišel s nástupem demokratické levice.

O osudu jaderných elektráren se rozhodlo v parlamentních volbách, z nichž jako nejsilnější vládní strana vyšla levicová Španělská socialistická dělnická strana (PSOE), která má v programu co nejrychlejší odklon od atomu. Naopak opoziční konzervativní Lidová strana usilovala o další, již několikáté prodloužení životnosti stárnoucích jaderných elektráren, které v posledních letech pokrývaly zhruba pětinu výroby elektřiny v zemi.

Nová španělská vláda před koncem roku stvrdila plán postupně odstavit všech sedm reaktorů v pěti fungujících jaderných elektrárnách. Jako první by měly skončit reaktory Almaraz I a Almaraz II ve středním Španělsku, a to v listopadu 2027 a v říjnu 2028. Jako poslední by měla přestat vyrábět elektrárna Trillo severovýchodně od Madridu v roce 2035.

Náklady na odstavení a rozebrání elektráren včetně skladování radioaktivního materiálu do konce století odhadla španělská vláda na 20,2 miliardy eur (v přepočtu půl bilionu korun). Výdaje budou hrazené z fondu tvořeném provozovateli jaderných elektráren.

Vláda rozhodla o konci jaderné energeticky v zemi nyní, protože Španělsko už tlačil čas. Odstavení reaktoru a rozebrání celé elektrárny zabere mnoho let a jde o proces, který je nutné předem připravit. Španělská vláda zároveň rozhodla, že v místě všech likvidovaných elektráren vzniknou dočasné mezisklady radioaktivního materiálu, než se vyřeší otázky okolo konečného úložiště. Španělsko – obdobně jako Česko – nemá totiž zatím ani vybrané vhodné místo pro výstavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu a dalších citlivých součástí elektráren.

Jádro se loni v létě stalo horkým tématem španělských parlamentních voleb. Na postupném odstavení elektráren se s jejich provozovateli dohodla již předchozí vláda v roce 2019, ovšem bez stvrzení finálních datumů a dalších detailů.

ČEZ bude muset platit víc na jaderné úložiště. Peněz na účtě je zatím sotva třetina

Lídr pravicové konzervativní Lidové strany Alberto Núñez Feijóo ve volbách sliboval, že v případě vítězství své strany odloží zavírání elektráren o několik let a prodlouží jim licence nutné k jejich dalšímu fungování.

Flotila španělských jaderných reaktorů patří v Evropě k těm nejstarším. Jejich průměrný věk je nyní již čtyřicet let, což byla původní očekávaná doba provozu. Maximální životnost – před nutnou a drahou modernizací a upgradem zabezpečení – se odhadovala u těchto starších reaktorů do padesáti let. V Česku, kde jsou v provozu o něco mladší reaktory, kalkuluje ČEZ s jejich provozem minimálně šedesát let, ve Finsku se počítá se sedmdesáti a ve Švédsku dokonce osmdesáti lety bezpečného provozu.

S přibývajícími lety stoupají náklady na údržbu a modernizaci jaderných elektráren, přesto prodlužování doby jejich využitelnosti patří k nejlevnějším způsobům, jak v Evropské unii vyrábět elektřinu, vyplývá ze srovnání Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Není to však zadarmo.

Nejstarší fungující jaderná elektrárna Almaraz získala naposledy osm let života navíc jen s podmínkou dodatečné investice 600 milionů eur (v přepočtu patnácti miliard korun), a přes protesty sousedního Portugalska. Výhodou jádra je také jeho stabilita při výrobě elektřiny a nízké emise CO2 ve srovnání s fosilními zdroji energií.

Jak se vypínaly elektrárny ve Španělsku. Zdroj: The World Nuclear Industry Report 2023

Naopak španělská levice a hlavní strana PSOE tvrdí, že další udržování atomových elektráren brzdí rozvoj obnovitelných zdrojů, protože jádro není flexibilní, nejde snadno a levně zapínat a vypínat, a to v důsledku vytěsňuje investice do jinak levného slunce a větru.

Pro rozvoj solárních a větrných elektráren jsou přitom ve Španělsku ideální podmínky. Vedle vhodného klimatu patří španělské vnitrozemí k vůbec nejřidčeji obydleným částem kontinentu s nízkými cenami pozemků. Španělé mu říkají „España vacía“, prázdné Španělsko, kvůli opuštěným zemědělským usedlostem a hájům starých olivovníků, které čekají na alternativní využití.

Nový zákon měl pomoci lokalitám, kde má být úložiště jaderného odpadu. Poslanci naše práva osekali, tvrdí obce

Plán současné španělské vlády počítá s velkým nárůstem obnovitelných zdrojů energií. Instalovaný výkon solárních elektráren by se měl do konce dekády téměř zečtyřnásobit na 76 gigawattů, u větru zdvojnásobit na 62 gigawattů. Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny ve Španělsku byl přitom už loni rekordních 50,8 procenta.

K překlenutí časového nesouladu mezi výrobou energie z větru a slunce a její spotřebou mají pomoci masivní investice do skladování energií. Mělo by jít hlavně o elektrolyzéry, přístroje vyrábějící „zelený“ vodík s pomocí levné elektřiny z obnovitelných zdrojů, a dále investice do bateriových úložišť.

Debata o konci jaderné energetiky ve Španělsku má také čistě politický, nepeněžní rozměr. Vzestup a rozvoj jádra je ve Španělsku spojen s diktátorským režimem Franciska Franka. Generál Franco vydržel u moci od roku 1939 až do své smrti v roce 1975. Jaderná energetika se stala pro klerofašistický režim příležitostí k úniku z mezinárodní izolace a později i motorem industrializace a hospodářského růstu dříve zaostalé země. Španělsko bylo jednou z prvních zemí na světě, která začala s masivním využitím tehdy nevyzkoušeného a zcela nového zdroje energie.

Inspirace pro Česko. Ve Finsku začnou vyhořelé jaderné palivo ukládat pod zem už za dva roky

Španělsko bylo také první zemí, do níž vyvezly svou jadernou technologii pro mírové využití Spojené státy, následně Francie a Německo. V polovině sedmdesátých let bylo Španělsko zemí s třetím nejvyšší podílem elektřiny vyráběné z jádra a sedmou podle absolutní výše. V různé fázi byly tehdy přípravy až čtyřiceti nových jaderných reaktorů v zemi. Frankistické Španělsko tehdy potají pracovalo na výzkumu a výrobě atomových zbraní, k čemuž zneužilo i tragédie amerického letounu B-52, který při nehodě u španělského pobřeží upustil čtyři vodíkové pumy. To vše probíhalo bez jakékoliv veřejné kontroly a diskuse.

Obrátilo se to se smrtí diktátora, nástupem demokracie a španělské levice, pro níž bylo jádro jedním ze symbolů klerofašistického režimu. Došlo k vyhlášení moratoria na stavbu nových elektráren, ale i k přerušení výstavby čtyř již rozestavěných reaktorů. Dva byly v již téměř dokončené elektrárně Lemóniz v Baskicku, autonomní oblasti na severu Španělska. Staveniště se stalo terčem útoku a pokračujících hrozeb ze strany separatistického hnutí ETA, z bezpečnostních důvodů nebyla téměř hotová elektrárna nikdy spuštěna.

Pokud španělská vláda dotáhne své plány až do konce, stane se Španělsko šestou evropskou zemí, která atom dobrovolně opustí. Itálie, Litva a Německo již všechny jaderné elektrárny vypnuly. Ve Švýcarsku by měla poslední skončit v roce 2034. Belgie původně plánovala skončit s jádrem už v roce 2025, ale s ruskou invazí na Ukrajinu a vysokými cenami elektřiny se rozhodla prodloužit jejich provozuschopnost o dalších deset let.

Naopak jiné země, včetně České republiky, sázejí na opětovný rozkvět jaderné energetiky, který však v Evropě vyvrcholil již před čtyřiceti lety.

Jiří Štický
Jiří Štický

Jiří je redaktorem časopisu Reportér, kde se od roku 2014, kdy časopis vznikl, věnuje hlavně ekonomickým kauzám. Předtím působil v ekonomické redakci MF DNES.