Nadační fond na podporu nezávislé žurnalistiky

Kdo jsme a co děláme

Ekonews nadační fond pro podporu a rozvoj nezávislé žurnalistiky primárně shromažďuje příspěvky pro činnost stejnojmenného zpravodajského serveru na podporu kvalitní novinařiny.

Cílem nadačního fondu je podporovat tvorbu nezávislé a ověřené žurnalistiky týkající se oblasti udržitelnosti, a to na základě fakt, rozborů a analytické práce. Obsah, který jde do hloubky, je časově náročný a jeho tvorba proto trvá delší dobu. Umožňuje však přesah běžného denního zpravodajství a důkladnější seznámení s danou problematikou. Chceme se proto věnovat důležitým tématům z oblasti udržitelnosti a ekologie a umožnit všem přístup ke kvalitním a ověřeným informacím z této oblasti.

Dalším naším cílem je edukovat a inspirovat čtenáře, kteří si uvědomují problémy a rizika spojená se změnou klimatu a řeší, co mohou pro zlepšení situace a života našich dětí udělat oni sami. Udržitelnost je v poslední době hodně skloňované slovo, které firmy často využívají pro svůj marketing. Někdy jsou však zdánlivě ekologická řešení, kterými se prezentují, jen natřena nazeleno a udržitelnost se stává prázdným slovem a prostředkem pro PR. Chceme na tyto případy upozorňovat a pomoci čtenářům vyznat se v tom, co je zelený marketing a co už je greenwashing.

Své dary můžete zasílat na číslo účtu: 298360761/0300


Správní rada

 

Kateřina Koubová


Kateřina je dlouholetá ekonomická novinářka, která začínala v ČTK, zkušenosti sbírala i v pařížské redakci agentury Reuters. Nejdéle Katka působila v MF Dnes, kde během jedenácti let prošla jak ekonomickou redakcí, tak zahraniční, v rámci které působila i jako zpravodajka v Bruselu. Od roku 2016 je šéfredaktorkou Katolického týdeníku.

 

Vladimír Víšek


Vladimír vystudoval Českou zemědělskou univerzitu, osm let působil ve švédském nábytkářském řetězci Ikea, kde měl na starosti udržitelnost. Od letošního ledna se tomuto tématu věnuje ve společnosti Impact Hub Praha. V roce 2021 spoluzaložil iniciativu No Greenwashing.

 

Kamila Paličková


Kamila se zajímá o témata udržitelnosti a ekologického způsobu života. Založila projekt Redline expedition, který spojuje dobrovolníky z Česka s organizacemi převážně v Africe. Zároveň je ambasadorkou neziskové organizace Business & Professional Women ČR v OSN. Natáčí podcasty o udržitelném způsobu života a hledání štěstí. Prostřednictvím své další společnosti dováží do Česka ekologickou drogerii.


Revizor

 

Barbora Postránecká


Bára je zkušená novinářka. Prošla regionálním zpravodajstvím MF DNES, domácím zpravodajstvím na iDNES.cz a Lidovými novinami, věnovala se především školství. Nyní je se dvěma malými dětmi na volné noze a přispívá do několika časopisů, především pak do magazínu Reportér. Byla nominována na Novinářskou cenu za rok 2020 v kategorii Solutions Journalism (žurnalistika zaměřená na řešení) za článek, ve kterém upozornila na špatně nastavený systém péče o ohrožené děti v Česku.


Zakladatelky

 

Martina Patočková

 

Veronika Němcová


Výroční zprávy