Ekonews, o udržitelnosti, byznysu a ESGMartina Patočková2025-05-03T22:42:05+02:00

Psi mají větší dopad na životní prostředí, než se dosud zdálo. Upozorňují na to australští vědci

Psi mají mnohem větší dopad na životní prostředí, než si lidé uvědomují. Ruší volně žijící živočichy, znečišťují vodní toky a také přispívají k růstu emisí oxidu uhličitého. Velký díl odpovědnosti jde na vrub „laxnímu nebo neinformovanému chování jejich majitelů“.

Tomáš Pohanka|12. dubna 2025| Životní styl| , , |

Hranolky bez chemie a konec zbytečných plastových pytlíků? Sáčky s cukrem hlasování europoslanců přežily

Plastové sáčky jen na maso a ryby, konec malých šampónků v hotelech, to jsou jedny z mnoha změn, které přináší nová obalová směrnice Evropské unie. O jednotlivá opatření je ale velký boj, což se ukázalo při hlasování v Evropském parlamentu minulý týden. 

Irena Buřívalová|28. listopadu 2023| Byznys, Odpady| , , , |

Jako v Kocourkově: nabíječky pro elektroauta koupené z veřejných peněz nesmí používat veřejnost

Úřady, vysoké školy, galerie i knihovny nakupují nabíječky pro elektroauta z veřejných financí. Ale podmínky zakazují těmto institucím nechat u dobíječek nabíjet jiné vozy než jejich služební. Nabíječky z veřejných peněz jsou tak paradoxně veřejnosti nepřístupné.

Zuzana Keményová|27. listopadu 2023| Doprava| , , , |

Jak jednoduše snížit uhlíkovou stopu? Nabízet méně masa v kantýně, říká šéf Sonnentoru

Josef Dvořáček, šéf a spolumajitel Sonnentoru, byl nejprve k měření uhlíkové stopy u nich ve firmy skeptický. Jak změřit hodnoty, které vychází zevnitř firmy, jak chcete změřit svoji víru, přirovnával jejich situaci. Po auditu ale změnil názor.

Martina Patočková|22. listopadu 2023| Byznys, U JEDNOHO STOLU| , , , |

Do emisí CO2 se nám počítá i chlazené pivo v obchodech, říká manažer udržitelnosti Prazdroje

Plzeňský Prazdroj v nedávno vydaném reportu udržitelnosti poprvé zveřejnil data o nepřímých emisích Scope 3, které vznikají v dodavatelsko-odběratelském řetězci a jejichž měření je pro firmy nejsložitější. V případě pivovaru je to výzva zejména v restauracích.

Veronika Němcová|22. listopadu 2023| ESG, Podcasty| , , , |

Myslím, že „zvítězí“ autobusy na bioplyn, elektrické jsou zatím nespolehlivé v dojezdu, říká ředitel FlixBusu

Šéf přepravní společnosti FlixBus Pavel Prouza vidí budoucnost linkové dopravy v bioplynu. Podle něj se bateriové autobusy zatím pro dálkovou přepravu nehodí kvůli nižšímu dojezdu a až tříhodinovému nabíjení.

Irena Buřívalová|21. listopadu 2023| CEO o ESG, ESG, Rozhovory| , , , , |

Unilever chce „pěnu“ pro domácí čističe získávat z kukuřice. Pomůže mu v tom slovenská firma Evonik

Suroviny vyráběné z derivátů fosilních paliv se dnes přidávají téměř do všech čisticích prostředků a produktů péče o tělo k zajištění pěnivosti. Unilever proto spolupracuje s firmou Evonik, která bude jejich náhradu získávat z kukuřice.

Redakce|21. listopadu 2023| Brandnews, Byznys| , , |
Přejít nahoru