Plastové sáčky jen na maso a ryby či sýry, konec malých šampónů a mýdel v hotelech, to jsou jedny z mnoha změn, které by mohla přinést nová obalová směrnice Evropské unie. O jednotlivá opatření je ale velký boj, což se ukázalo při hlasování v Evropském parlamentu minulý týden. 

Nová regulace má také významně omezit takzvané věčné chemikálie (PFAS) v obalech, které přicházejí do kontaktu s jídlem.

Návrh směrnice o obalech a odpadu z nich nicméně ještě čeká dlouhá cesta ke konečné podobě, protože musí projít trialogem. To znamená, že musí své říci Rada a poté parlament zahájí jednání o konečné podobě právního předpisu s členskými státy. Podle očekávání by finální schválení směrnice mělo přijít do června příštího roku.

Poslední hlasování v Evropském parlamentu naznačuje, že to nebude jednoduché. Na jednání se europoslancům sešlo přes 500 pozměňovacích návrhů a řada z nich prošla a změkčila tak původní verzi navrhovanou Evropskou komisí. Jak uvedl jeden z diplomatů EU pro Financial Times: „Všechno se balí, takže každý průmysl má nějaký svůj zájem.“

Nová pravidla mají snížit neustále rostoucí množství odpadu a podpořit opakované použití a recyklaci. Objem obalů by se měl celkově snížit (v porovnání s rokem 2018) o pět procent do roku 2030, o desetinu do roku 2035 a o 15 procent do roku 2040. Dnes totiž každý Evropan v průměru vyprodukuje 190 kilogramů obalového odpadu na hlavu ročně.

Zároveň poslanci chtějí stanovit konkrétní cíle pro snížení množství plastových obalů (deset procent do roku 2030, 15 procent do roku 2035 a 20 procent do roku 2040).

Doba bezplastová: dřevěné lžíce ztrácejí tvar, znovupoužitelné nádobí zavádí málokdo

Konkrétně zatím projednaný návrh směrnice požaduje zákaz prodeje velmi lehkých plastových sáčků (s tloušťkou pod 15 mikronů), pokud nejsou vyžadovány z hygienických důvodů nebo pokud neslouží jako primární obal pro sypké potraviny, aby se zabránilo plýtvání. Směrnice hovoří například o možnosti balit do sáčků mléčné výrobky a syrové maso. Zároveň jedním dechem zdůrazňuje, že by se plastové sáčky neměly nahradit těmi papírovými a doporučuje zavést limity i pro pytlíky z tohoto materiálu.

„V plastovém obalu se dnes prodává kde co. Pokud nemáte čas navštěvovat bezobalové obchody, zamořování planety pytlíky a jiným plastem se prostě nevyhnete. I proto vzrostlo jen mezi lety 2009 a 2020 celkové množství odpadu vyprodukovaného z obalů o 20 procent,“ říká pirátský europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Kritikům ale vadí, že ze směrnice vypadla některá klíčová ustanovení. „Mohli jsme udělat z ‚reuse‘ normu napříč Evropou, zakázat zbytečné jednorázové obaly jako jednorázové kelímky ve fastfoodových restauracích nebo obaly na ovoce a zeleninu (…). Evropský parlament promarnil významnou šanci vypořádat se s rostoucím odpadem v EU,“ citoval server Euractiv německou poslankyni Delaru Burkhardt, podle které zvítězil lobbying. Podobně směrnici kritizovala nezisková organizace Zero Waste Europe.

Drogerie Tierra Verde volí vratné plastové obaly. Mají menší uhlíkovou stopu

„Lidi na rozumná opatření slyší“

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy naopak ukázala pozice Evropského parlamentu ke směrnici, že se čím dál větší část politiků po celé Evropě začíná na ochranu životního prostředí dívat rozumně a zároveň „vnímat realitu fungování společnosti“.

„Některé návrhy byly velmi dobré a rozhodně dávají smysl, jako třeba zákaz ‚věčných‘ chemikálií, případně omezení používání tenkých plastových sáčků. Viděli jsme, že zákazníci na rozumná opatření slyší, stačí si vzpomenout na to, jak se kdysi v Česku k nákupům dávaly miliardy igelitek ročně zdarma – a jak jejich omezení a zpoplatnění nezpůsobilo žádné problémy,“ napsal Ekonews Prouza s tím, že Evropský parlament bohužel nedokázal odstranit největší problém směrnice, tedy že se dívá na obaly bez zohlednění jiných cílů.

„Příkladem může být snaha – naštěstí odmítnutá – zakázat veškeré obaly pro potraviny pod 1,5 kilogramu. Ano, podobný zákaz by jistě o něco snížil objem obalů – ale výrazně by navýšil plýtvání potravinami. A podobných nesmyslů, odtržených od reality, bylo v návrhu vícero,“ myslí si Prouza.

Jak jsme měřili jedy v domácnosti. Rizikem jsou elektronika a podlahy

Hranolky bez chemie

Aby se předešlo nepříznivým účinkům na zdraví, požaduje směrnice zákaz používání tak zvaných věčných chemikálií (perfluorovaných a polyfluorovaných alkylových látek neboli PFAS) a bisfenolu A v obalech určených pro styk s potravinami. PFAS se běžně dávají do papírových obalů například na hranolky, do forem na pečení „muffinů“ nebo papírových brček, která začala nahrazovat jednorázová plastová brčka. Dánsko už k tomuto kroku přistoupilo v roce 2020.

„Konkrétně u PFAS se jedná o zcela zbytečné přidávání toxických látek do produktů, které mají životnost několika hodin, možná minut, přitom přispívají ke kontaminaci pitné vody látkami, které se v přírodě vůbec nerozkládají. Dlouhodobé vystavení těmto látkám navíc patrně souvisí s výskytem rakoviny ledvin a varlat, onemocněním štítné žlázy, obezity i neplodnosti,“ říká expertka na problematiku Karolína Brabcová ze spolku Arnika.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.