Německý obchodní řetězec Lidl, který je v Česku jedničkou na trhu, od letošního roku omezil u svých vlastních značek marketing cílený na děti. Zároveň chce zhruba do dvou let prodávat výrobky s obrázky cílícími na děti jen v případě, když splní kritéria Světové zdravotnické organizace pro zdravé potraviny.

„Od letošního roku už nezařazujeme v rámci privátních značek reklamy cílené na děti propagující nezdravé dětské potraviny. Týká se to reklamních aktivit v televizi, rádiu, na sociálních sítích a v našich letácích,“ uvádí za Lidl CSR manažerka Eliška Froschová Stehlíková.

Lidl chce těmito kroky přispět k omezení dnešního nezdravého trendu, kdy stoupá počet dětí trpících obezitou. V Evropě trpí nadváhou či obezitou jedno ze tří dětí, v některých zemích jako Itálie, Španělsko nebo Řecko je tento podíl ještě vyšší.

Jedním z důvodu je i to, že děti jsou vystaveny reklamě na sladkosti a další nejrůznější nezdravé potraviny, a na rozdíl od dospělých reklamní sdělení neumí odlišit. Podle údajů Univerzity v Hamburku například na děti cíli denně patnáct spotů na nezdravé potraviny. 92 procent reklamy je na fastfoody, občerstvení a sladkosti.

Zákaz marketingu cíleného na děti požaduje kromě nejrůznějších neziskových organizací i Evropská spotřebitelská organizace (BEUC) s tím, že seberegulace nefunguje. Tou je třeba iniciativa obřích firem jako je McDonald´s, Nestlé či Ferrero, že omezí marketing cílený na děti u potravin, která nesplňuje určitá nutriční kritéria. Podle zprávy BEUC z roku 2021 je ale tento slib nefunkční.

Lidl má za cíl do konce roku 2025 prodávat ve svých obchodech výrobky cílící na děti, tedy s dětskými obrázky a dalšími viditelnými prvky určenými malé populaci, jen v případě, když splní kritéria Světové zdravotnické organizace. Ta se týkají obsahu cukrů, tuků, nasycených tuků, soli, sladidel a celkové energetické hodnoty potraviny.

Lidl rozšiřuje počet prodejen, kde lze vracet PET lahve a plechovky

Světová zdravotnická organizace letos tato kritéria upravovala a dala je k dispozici jako návod pro zlepšení potravin a zdraví dětí.

„Máme mnoho potravinových a nápojových značek, které propagují své nezdravé výrobky pro děti. V mnoha zemích vidíme snahy o samoregulaci, které se ale ukazují jako neefektivní,“ vysvětlila letos v březnu snahu WHO o jednotné limity Kremlin Wickramasinghe, vedoucí Evropského úřadu WHO pro prevenci a kontrolu nepřenosných nemocí.

Jedinou výjimkou budou podle Elišky Froschové Stehlíkové výrobky spojené s Mikulášem, Vánocemi, Velikonocemi a Halloweenem. „Jde o zvláštní příležitosti v životě dítěte, které nedefinují každodenní stravovací návyky, proto jsme se u nich rozhodli udělat výjimku,“ vysvětluje CSR manažerka.

Zdravé jídlo pro děti podporuje Lidl i v rámci Food Pikniku, kde byla letos každoroční CSR zóna zaměřena na přípravu zdravých svačinek, ukázku vyvýšených záhonků, či na kolo vyrábějící smoothie vlastní energií pro děti i dospělé.

Iniciativa v rámci tak zvané strategie Vědomého stravování není jediná, kterou Lidl ve vztahu k dětem a jejich zdravému životnímu stylu dělá. Spolupracuje například se Skutečně zdravou školou, kdy financuje výstavbu šesti jedlých školních zahrad ročně. Na nich budou moci děti pomáhat s pěstováním ovoce a zeleniny, které se pak využije ve školní jídelně.

Podobně obchodní řetězec spolupracuje s organizacemi jako Pěšky do školy a Školka v pohybu, které mají za cíl podporu pohybu a sportu školních dětí, nebo pořádá tak zvané Lupilu dětské běhyv rámci běžeckého seriálu Run Tour.

„Celkem se letos účastnilo všech osmi závodů dohromady téměř tři tisíce dětí, z toho 290 bylo z Lidlu,“ uvedla specialistka interní komunikace Michaela Knappeová  s tím, že celkem i s dospělými tvoří Lidl běžci dvanáct procent všech účastníků na startu.

Tradičním počinem obchodního řetězce je také výstavba Rákosníčkových hřišť, kterých už po republice vzniklo sto.

Tento článek vznikl ve spolupráci se společností Lidl.

redakce
redakce

Komerční obsah označený jako Brandnews připravuje redakce Ekonews ve spolupráci s obchodními partnery. Jejich cílem je informovat o zajímavých produktech a tématech a propojit partnery se čtenáři.