Příklad z praxe: Jak snižujeme spotřebu energie o pětinu a ušetříme 2,4 milionu korun ročně
Díky kombinaci metod diagnostikafirmy.cz a Codis má český výrobce Hobes dosáhnout strategické dekarbonizace. Pojí se s tím okamžitá úspora nákladů i energií. Návratnost investic se pohybuje v rozmezí dvou až šesti let.
Povidla děláme jen z tradiční horňácké odrůdy, říká Martin Kadubec
Rodinné vinařství Kadubcovi se nachází v malebné obci Lipov na Hodonínsku a nabízí skvostná moravská vína. Nejde však zdaleka o jediný produkt. Známá jsou také jejich tradiční povidla: Lenka a Martin Kadubcovi je vyrábějí s takovou láskou a péčí, že za ně získali ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje.
Udržitelnost není o elektroautech a o solárech. Vždy je o tom, jestli změna firmě pomůže, uvádí poradce
Za svoji praxi zjistil, že nemá cenu nikoho přesvědčovat. „Ukážu jim možnosti, které mají. Finální rozhodnutí, jestli do toho půjdou, nebo ne, je na firmě,“ uvádí Lukáš Kalvoda, který pomáhá podnikům s udržitelností a ESG.
Hlavním cílem je nyní pro skupinu T-Mobile snížit emise z výroby produktů a jejich spotřebu při používání
Ekonews se v anketě mezi tuzemskými firmami ptají, jaké má jejich podnikání dopad na životní prostředí a jaké mají zkušenosti s vytvářením nefinančních zpráv. Za T-Mobile Czech Republic odpovídala Simona Dřízhalová, která v mobilním operátorovi působí jako Sustainability Expert.
Je vegetariánství z hlediska klimatické změny řešením? Možná, ale nikoli realistickým
Existuje mnoho důvodů, proč omezit konzumaci masa nebo se ho zcela vzdát. Vegetariánem se člověk nejčastěji stane kvůli zvířatům. Druhým důvodem odklonu od masa je zdraví. A na třetím místě se většinou umístí obavy o životní prostředí.
Biopotravin v regálech tuzemských řetězců přibývá, na francouzský Carrefour ale zatím nemají
Spotřeba biopotravin v tuzemsku v peněžním vyjádření roste, přesto jejich podíl na celkové konzumaci zůstává nízký. Obchodní řetězce reagují rozšiřováním sortimentu i cílenými promo akcemi. Ve srovnání třeba s Francií však český trh stále šíří nabídky zaostává.
„Bojujeme s tím, jak musíme.“ Logistická skupina C.S. Cargo by si uměla představit život i bez ESG
Boj s byrokracií, které málokdo rozumí. Tak by se dal shrnout náhled společnosti C.S. Cargo, jednoho z největších českých subjektů pro dopravní a logistické služby v Česku, na povinnost nefinančního reportingu.
Ocet, prací soda, perkarbonát. Ekologické prostředky pro myčky nádobí bojují s konvenčními saponáty
Větší šetrnost k životnímu prostředí, méně „toxická“ domácnost. To jsou hlavní důvody, proč lidé dávají přednost ekologickým prostředkům na mytí nádobí oproti těm konvenčním. Jsou ale stejně účinné? A nepoškozují myčku?
Biodiverzita jako podnikatelské riziko. Proč by se jí firmy měly zabývat právě teď
Rozmanitost druhů, ekosystémů a přírodních procesů dlouho stála v porovnání s klimatickou změnou na okraji zájmu firem. To se však rychle mění. Velké společnosti začínají vnímat úbytek přírody jako významné podnikatelské riziko.
Začíná další boj o odlesňování. Jedenáct zemí Unie navrhuje opět odklad a změnu pravidel
Česko a dalších deset zemí Evropské unie požaduje, aby Unie zmírnila připravované nařízení o kontrole odlesňování. Argumentují přílišnou administrativní náročností a požadují, aby se pravidla vyhnula státům, kde lesů razantně neubývá.
Úspory se dají najít vždycky, firmy trpí provozní slepotou, říká odborník na ESG a udržitelnost
Lukáš Kalvoda pomáhá firmám hledat úspory a provázat všechny procesy tak, aby fungovaly dlouhodobě lépe. A to i s ohledem na rizika spojená s klimatickou změnou. „Úspory lze nalézt vždy,“ říká.
Nefinančním zprávám zatím chybí provázání s financemi. První zkušenosti s ESRS reportingem
Poradenské společnosti EY, KPMG a PwC publikovaly první analýzy okolo dvou set nefinančních reportů podle evropských standardů ESRS. Co považují za hodné následování a které části zpráv by firmy měly zlepšit?
Festivalová sezona je tu. Někde recyklují nedopalky, jinde zrušili zálohované kelímky
Elektrokola, větší nabídka rostlinné stravy a zálohování petek jsou některé z kroků, jimiž se několika denní hudební a filmové akce pokoušejí zmenšit své dopady na životní prostředí. Některým se to postupně daří.
Mileniálové mají rádi rostlinné alternativy masa a mléčných výrobků. Problémem je však vyšší cena
Rostlinné alternativy masa a mléčných výrobků se stávají významnou součástí nabídky obchodníků. Zákazníci jsou však citliví na cenu, stejně jako u biopotravin. V posledních letech proto omezili nákup alternativ k masu, které podražily kvůli inflaci nejvíce.
Téměř třetinu přímých emisí Lidlu Česká republika tvoří flotila firemních aut. Zbavit se jich bude výzva
Ekonews se v anketě mezi tuzemskými firmami ptají, jaké má jejich podnikání dopad na životní prostředí a jaké mají zkušenosti s vytvářením nefinančních zpráv. Za společnost Lidl Česká republika odpovídala vedoucí firemní komunikace Eliška Froschová Stehlíková.