Ekonews, o udržitelnosti, byznysu a ESGMartina Patočková2025-06-27T05:10:36+02:00

Zájem o zdravější potraviny v Česku stagnuje. Na vině jsou i vyšší ceny

Ačkoli v Česku firmy nabízející biopotraviny mají své věrné zákazníky, zájem o „zdravější“ jídlo celkově spíše stagnuje. Prodeje biopotravin poškodilo mimo jiné všeobecné zdražování a s tím související pokles reálných příjmů v posledních letech, i když Češi a Češky zdravě jíst chtějí.

Veronika Němcová|04. července 2025| Životní styl| |

V noci přes 20 a ve dne přes 30 stupňů Celsia. Dříve výjimka, dnes jsou v Česku horkých dní desítky ročně

Dnešní a čtvrteční noc bude na řadě míst v Česku tropická, předpovídal Český hydrometeorologický ústav. V Praze už to byla i ta pondělní, čímž hlavní město stvrdilo svůj statut nejteplejšího místa v Česku, které má největší problém s tepelnými ostrovy.

Valentina Podlesná|02. července 2025| Klimatická změna| , , |

Philip Morris snížil nejvíce emise ve svém závodě v Kutné hoře přechodem ze zemního plynu na tepelná čerpadla

Ekonews se v anketě mezi tuzemskými firmami ptají, jaké má jejich podnikání dopad na životní prostředí a jaké mají zkušenosti s vytvářením nefinančních zpráv. Za společnost Philip Morris ČR odpovídal manažer pro udržitelnost Roman Grametbauer.

Jak zvládnout úmorná horka ve městě. Deset tipů, které doporučují lékaři

Dlouhé vlny veder mohou být nebezpečné hlavně pro starší osoby, malé děti, lidi pracující venku nebo osoby s dalšími zdravotními problémy. Jak se během horkých dní chránit tak, abychom zatížili organismus co nejméně, radí lékařka Marie Bourne.

EU ještě omnibus neschválila, ale čeští poslanci už jej včlenili do zákona o účetnictví

Se začleněním směrnice o nefinančním reportingu do českého práva otálela Česko tak dlouho, až si vysloužilo od EU vytýkací dopis. Teď poslanci s podporou ministra financí mění zákon o účetnictví podle omnibusu. Na kterém se ale zatím ještě EU definitivně nedohodla. 

Martina Patočková|30. června 2025| ESG| , , |

Bistro, kde se miska ze zbytků stala bestsellerem, aneb Jak v restauraci dosáhnout zero waste

Bistro Etapa v pražském Karlíně se snaží o co nejmenší produkci biologického odpadu. S respektem k surovinám se z nich jeho kuchaři snaží dostat co nejvíce. Ze zeleninových slupek připravují chipsy, další zbylé suroviny fermentují nebo konzervují.

Firmy mají pár měsíců na přípravu na nařízení proti odlesňování. Dodávky zboží na trh EU je musí plnit od 1. ledna, říká expertka Deloitte

Už jen do letošního prosince mají firmy čas, aby se připravily na plnění nařízení proti odlesňování. „Na konci prosince bychom měli mít vše hotové. Odbije půlnoc na 1. ledna a první dodávka, která bude putovat na trhu EU už by měla mít celou náležitou péči za sebou,“ varuje expertka Deloitte Colette Sladká před tím, aby se firmy nespoléhaly na to, že nařízení bude odloženo.

Martina Patočková|26. června 2025| Brandnews, Podcasty| , , |

Skončil v Adastře, ale dál se věnuje digitalizaci ESG dat, studuje a zařizuje si místo v horách jako ochranu před vedry

Radim Petratur působil posledních několik let jako ESG competency lead v technologické společnosti Adastra. Od letošního jara se opět věnuje vlastní konzultační činnosti, studuje a příležitostně přednáší na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Martina Patočková|26. června 2025| ESG, Lidé v ESG| , , |
Přejít nahoru