Ekonews, o udržitelnosti, byznysu a ESGMartina Patočková2025-05-03T22:42:05+02:00

Bioplasty jako greenwashing. Internetový obchod Rohlík.cz za ně dostal anticenu

Bioplasty měly pomáhat přírodě. V odpadovém hospodářství ale v tuto chvíli spíše škodí. Pokud skončí ve žluté popelnici, komplikují recyklaci. Kompostárny je zase musí na vlastní náklady likvidovat. Někteří prodejci je přitom zákazníkům nabízejí jako udržitelnou variantu.

Irena Buřívalová|15. prosince 2022| Greenwashing, Odpady| , , |

Podnikatelé si musí prostudovat podmínky dotací na fotovoltaiku, aby nepřišli o možnost sdílení energie

Při žádosti o dotace na obnovitelné zdroje by si měli podnikatelé dobře prostudovat podmínky. U některých totiž mohou přijít o možnost stát se součástí energetického společenství, tedy vzájemně s dalšími členy sdílet vyrobenou energii. 

Patricie Čekanová|14. prosince 2022| Energetika, Komentáře| , , |

Malí výrobci elektřiny od nového roku vydělají více na prodeji přebytků

Prodej přebytků energie vyráběné z obnovitelných zdrojů bude od příštího roku pro majitele malých výroben z těchto zdrojů, hlavně fotovoltaických panelů, výhodnější a jednodušší. Stane se tak díky schválené vyhlášce o Pravidlech trhu s elektřinou, která od Nového roku umožní sdílení elektrické energie v rámci bytových domů.

Vavřinec Dudek|12. prosince 2022| Energetika, Komentáře| , , , |

Půda a oceány spolykají polovinu našich emisí CO2. Musíme se ale o ně starat, aby emise nezvyšovaly, říká expertka

Zatímco v řešení klimatické krize „doháníme vlak na odrážedlu“, probíhající jednání COP15 by měla stanovit nové cíle v ochraně druhové rozmanitosti pro období 2030 až 2050. V těch pro rok 2020 svět selhal ve všech bodech, říká Romana J. Březovská z Asociace pro mezinárodní otázky.

Tereza Koudelová|12. prosince 2022| Klimatická změna, Rozhovory| , , , |

Chytrá váha v restauraci pozná každé vyhozené jídlo a brání tak plýtvání. Z jedné porce jde do koše 13 gramů

Během víkendu restaurace, bistro a kavárna v obchodním domě IKEA na pražském Zličíně obslouží až pět tisíc lidí za den. Počet zákazníků se snaží předvídat třeba i podle počasí. Díky tomu se totiž výrazně snižuje množství jídla, které kuchaři vyhazují.

Valentina Podlesná|10. prosince 2022| Byznys, Odpady| , , , |

Kaufland, Lidl, Makro a pár dalších. Data o udržitelnosti zveřejnilo jen sedm z 22 obchodních řetězců

Povinné zveřejňování nefinančních dat se pro velké firmy blíží, většina velkých obchodníků ale transparentnější zatím není. Z 22 obchodních řetězců v Česku a na Slovensku poskytlo data týkající se uhlíkové stopy, spotřeby energií, odpadů či vztahu k zaměstnancům jen sedm. Hlavně těch potravinářských.

Víc našich daní by mělo jít na účely, které zlepšují kvalitu života celé společnosti, říká polský ekonom

Pro blahobyt společnosti jsou důležité všeobecně dostupné veřejné služby, jako je bezplatné zdravotnictví, vzdělávání, sociální péče a veřejná doprava, tvrdí polský ekonom Jan Zygmuntowski. Zastává teorii nerůstu a pouští se do projektů, které ji převádějí do praxe.

Jitka Vlková|08. prosince 2022| Klimatická změna, Rozhovory| , , |

„Sekáč“ v chrámu konzumu. No Neke testují cirkulární prodejnu v pražském nákupním centru

V obchodním centru Westfield Chodov otevřela prodejna konceptu No Neke, který nabízí oblečení, dekorace, mobilní telefony i elektrokola z druhé ruky. Trojice zakladatelů si chce měsíc vyzkoušet, zda jsou Češi na nákup „sekáčového“ zboží připraveni.

Irena Buřívalová|06. prosince 2022| Životní styl| , , |
Přejít nahoru