Francouzské restaurace řetězce McDonald’s se proměnily. Hranolky, saláty, limonády se podávají v miskách či kelímcích, které po použití putují do myčky. S jednorázovým nádobím je při konzumaci na místě konec. České pobočky čekají na výsledky testů.

Když si návštěvník štrasburského McDonald‘s objedná hranolky, dostane je v pěkné červené umělohmotné krabičce. Vypadá naprosto stejně jako papírové obaly v českých restauracích řetězce, ale má zásadní výhodu – dá se umýt.

„Zkoušíme to od prosince,“ popisuje Ekonews slečna lámanou angličtinou s francouzským přízvukem s tím, že nádobí se po použití „normálně“ strčí do myčky. A použije znovu.

Francouzské McDonald’s servírují v tvrdém a omyvatelném plastu také saláty a nápoje, opakovaně používat se dají i tamní příbory. A espresso přinese obsluha v hrnečku.

Papírová krabička v Česku naproti tomu putuje po dojedení hranolek do koše. A pak do spalovny či na skládku. Na recyklaci je totiž většinou příliš mastná nebo špinavá.

„Francie je pilotním trhem pro opakovatelně použitelné obaly. V tuto chvíli probíhají testy i na dalších trzích, čekáme na výsledky, na kterých bude záviset rozhodnutí týkající se České republiky, Slovenska a Ukrajiny,“ vysvětluje za český McDonald´s mluvčí Jitka Pajurková. Kdy k tomu dojde, neupřesnila.

Přinutil je k tomu zákon

„S novým nádobím společně snížíme odpady,“zní nadšený slogan na plakátech, jimiž je štrasburský McDonald‘s oblepen. Ani francouzské restaurace řetězce se ovšem nepustily do tak velké změny dobrovolně.

Na nové nádobí upozorňují ve štrasburské restauraci McDonald’s plakáty. Foto: Martina Patočková

Ve Francii platí od letošního ledna zákon, který zakazuje restauracím s více než dvaceti místy k sezení používat jednorázové obaly. Podobně jako McDonald‘s se musí přizpůsobit i další řetězce využívající hlavně jednorázové obaly, jako je Burger King, Subway nebo Starbucks. Platí to ale jen pro případ, že lidé konzumují jídlo v podniku.

Restaurace tak už nesmějí podle zákona servírovat burgery a wrapy v papírové krabičce, avšak zabalit do papíru je mohou, napsal britský zpravodajský server Guardian před koncem roku. Všechna ostatní jídla od nugetek přes zmrzlinu až po kávu musejí podávat v opakované použitelném nádobí, které se má mýt kvůli hygieně ve vodě ohřáté na minimálně 60 stupňů.

Musíme plošně zakázat „věčné chemikálie“. Jinak na to vymřeme, varuje expert na chemii

Chlubí se úsporami, ale množství odpadů nezveřejní

Množství jednorázových obalů patří k jednomu z problémů, s nimiž se řetězce rychlého občerstvení potýkají. Český McDonald’s například uvádí, že nahrazením plastových brček papírovými uspořil jenom v tuzemsku ročně 15 tun plastu, na výměně plastových příborů za dřevěné pak 38 tun plastu.

„Z posledních měsíců je to pak odstranění papírových prostírek ve všech restauracích kromě těch, které jsou v obchodních centrech. To znamená úsporu sto tun papíru ročně. A změna salátových krabiček a odstranění plastových víček na nich vedlo k úspoře třiceti tun plastu ročně,“ vypočítává Pajurková. Kolik odpadu restaurace McDonald’s v Česku vytvoří, však neuvádí.

Dříve přitom firma tato čísla zveřejňovala. Manažer řízení jakosti a bezpečnosti potravin McDonald´s Vít Grec v roce 2019 uvedl, že ročně síť v tuzemsku vyprodukuje zhruba čtyři tisíce tun odpadů. Z toho zhruba půlka míří do spalovny a na skládku. Pokud jde o obaly, 70 procent tvořily tehdy ty papírové.

Papír, kam se podíváš. Jak funguje třídící linka, kam míří odpad z modrých popelnic

Naučte se třídit zbytky v restauraci

Experti na odpady a cirkulární ekonomiku uvádějí, že nahradit jeden jednorázový obal jiným jednorázovým obalem, jen z jiného materiálu, není tak velké vítězství. K tomu došlo třeba u brček. Důležité je pokoušet se těmto obalům úplně vyhnout, třeba servírováním jídla na omyvatelném nádobí.

Zákazníci McDonald’s ve Štrasburku mají k dispozici podrobný návod, kam dávat zbytky. Foto: Martina Patočková

Ve Štrasburku mají zákazníci kvůli tomu speciální návod, jak zacházet s nedojedenými a nedopitými zbytky. Pití se podle návodných obrázků vylévá do jedné nádoby, zbytky jídla a ubrousků se sypou do druhé, do třetí patří papírové obaly od wrapů či burgerů a do čtvrté se má odložit nádobí a příbory.

Mnoho fast foodů řešilo, aby se jim do restaurace vešla myčka. Problém ale byl také naučit zákazníky, aby znovupoužitelné misky a kelímky nevyhazovali nebo si je nebrali domů, píše britský server Guardian.

McDonald‘s v Česku plánuje letos podle Pajurkové pokračovat v náhradě plastů „ekologičtějšími variantami“. „Nejde jen o obalové materiály, ale například i o hračky v oblíbeném Happy Mealu – zde jsme také plastové hračky nahradili ekologičtějšími variantami, ať už jde o papírové skládačky, hliníkovo-papírové hračky nebo knížky pro děti,“ popisuje.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.