DomůMartina Patočková2025-04-26T05:07:37+02:00

Chci, aby se oděv přizpůsoboval ženě, říká návrhářka, jejíž oblečení hubne či tloustne se svými majitelkami

Specializuje se hlavně na variabilní oděvy. „V praxi to znamená, že pokud poskočí ručička váhy na jednu nebo druhou stranu, tak nemusíte měnit půlku šatníku a trávit čas dalším zkoušením nebo nakupováním v obchodech. I to je dalším aspektem udržitelnosti,“ uvádí Johana Skálová.

Anna Sochorová|09. dubna 2025| Životní styl| , |

Udržitelnost musí řešit i státní podniky, jinak nezískají financování z EU

Plzeňský Prazdroj v nedávno vydaném reportu udržitelnosti poprvé zveřejnil data o nepřímých emisích Scope 3, které vznikají v dodavatelsko-odběratelském řetězci a jejichž měření je pro firmy nejsložitější. V případě pivovaru je to výzva zejména v restauracích.

Veronika Němcová|16. ledna 2024| ESG, Podcasty| , , , |

Lidl v lednu zlevnil veganské produkty. Připojuje se tím k celosvětové výzvě „Veganuary“

Leden je měsícem novoročních předsevzetí a příležitostí pro změnu jídelníčku či životního stylu. Proto vznikla ve Velké Británii výzva „Veganuary“, jako možnost vyzkoušení rostlinné stravy. Lidl se k výzvě připojuje rozšířenou nabídkou veganských produktů a slevami.

redakce|16. ledna 2024| Brandnews, Byznys| , , |

V roce 2020 Tykač sliboval přípravu na přísné emisní limity. Nyní chce v elektrárně Počerady vypouštět více rtuti ještě tři roky

Když skupina Sev.en Pavla Tykače přebírala od ČEZ o tři roky dříve hnědouhelnou elektrárnu Počerady, vysvětlovala to tím, že se chce včas připravit na plnení emisních limitů. Nyní žádá o jejich prodloužení až o další téměř tři roky.

Irena Buřívalová|15. ledna 2024| Energetika| , , , , |

Olivový olej nepoužívám, není lokální, říká michelinský šéfkuchař z italských Dolomit

Michelinský šéfkuchař Norbert Niederkofler patří mezi pionýry udržitelné gastronomie. V začátcích sklízel za svůj nápad vařit jen ze sezónních a lokálních surovin posměch, dnes patří jeho menu mezi nejvyhlášenější v Jižním Tyrolsku.

Klimaticky neutrální EU: ekologické státy, zelený kapitalismus, silnější Unie, či návrat k přírodě

Výzkumné centrum při Evropské komisi nastínilo čtyři možné scénáře budoucí klimaticky neutrální EU po roce 2050. Některé stojí na hnací síle byznysu a státu, jiné počítají s převratnými krizemi a malými komunitami. Který z nich je nejpravděpodobnější?

Anna Kisová|12. ledna 2024| Byznys, Klimatická změna, Komentáře| , , |

Fotovoltaické elektrárny jsou na více než 150 tisících tuzemských domů. Češi navíc rádi energii skladují

Do sítě se v tuzemsku loni připojilo podle dat distributorů přes 82 tisíc nových fotovoltaických elektráren s výkonem přesahujícím 970 megawattů. Většinu z nich si pořídili majitelé rodinných domů, vlastní soláry ale buduje také stále více firem.

Vršovický „Chemapol“ půjde k zemi. Dosavadní likvidace budov s azbestem vyvolávají obavy o zdraví místních

Postupně se rekonstruují nebo demolují stavby, které v sobě mají zakázaný azbest. Odborníci se shodují, že ochrana zdraví tuzemských pracovníků a obyvatel v okolí většinou není dostatečná. V Česku navíc existuje dost předchozích příkladů toho, jak by se s karcinogenní látkou nakládat nemělo.

Irena Buřívalová|11. ledna 2024| Odpady| , , , , |

Chladničky s dveřmi, soláry, larvy požírající potravinový odpad či více rostlinných výrobků. Tesco podniká kroky ke snížení emisí CO2

Snaha snižovat emise CO2 v obchodním řetězci není jen o solárních panelech na střeše či výměně chladicího plynu, ale i o edukaci zákazníků, aby jedli třeba méně masa a více zeleniny či rostlinných výrobků.

Stát nemá zájem o recyklaci vody, protože by tím přišel o slušné peníze, uvádí odborník. Místo toho drancujeme podzemní vody

I odpadní voda je surovina. Dá se recyklovat a využívat tam, kde žádná řeka nebo nádrž nejsou. České právní předpisy ale pojem „recyklovaná voda“ neznají, říká odborník na čištění odpadních vod Jiří Wanner.

Jitka Vlková|10. ledna 2024| Odpady, Rozhovory| , , |
Přejít nahoru