Oděvní společnosti záměrně zamlčují informace o likvidaci neprodaného oblečení, tvrdí výzkumnice
H&M, Nike, Adidas, Decathlon, Burberry nebo Chanel patří mezi 95 oděvních společností, které zkoumali výzkumníci z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Spotřebitelé si často myslí, že neprodaného zboží zbývá minimálně,“ říká Petra Koudelková z Fakulty sociálních věd.
Větší využívání šrotu, stavebního odpadu i důkladnější recyklace plastů mají Česku srazit emise
Opětovné využívání spousty materiálů od betonu po hliník má pomoci Česku. Studie Institutu cirkulární ekonomiky upozorňuje na to, že vedle nákladných investic existují i levnější cesty, jak snižovat emise.
Když podhoubí tvaruje vázy a sklenice. Designérské duo LLEV pracuje s „divnými“ materiály i odpadem
Maželé Eva a Marcel Mochalovi založili studio LLEV v roce 2004. Už od začátku se snažili materiálům, které by jinak skončily v koši, najít nové využití. Tvořili z přebytečné břidlicové dlažby nebo recyklovaného teaku. V roce 2019 se zamilovali do hub, přesněji do podhoubí.
Ze zbytků ovoce a zeleniny v síti UGO mohou vzniknout Ugulky anebo je spořádají larvy
V každé provozovně v síti UGO Salaterií vzniká každý den zhruba sto kilogramů bioodpadu. Brzy už by ho mohlo být méně, protože část se může proměnit do kompostovacích kuliček Ugulek anebo skončit jako potrava pro larvy, na jejichž proteinu si pak budou moci pochutnat třeba psi.
Lyžování mezi pampeliškami. Skiareály bojují proti klimatické změně technologiemi
Areály, které živí milovníci sjezdového lyžování a podobných zimních sportů, vyhlížejí k zimě s nervozitou. Do lanovek a sněžných děl v minulosti mocně investovaly, ale podle expertů na klima má sněžit čím dál méně. Umělé zasněžování je přitom kvůli vysokým cenám energií drahé a vadí ochráncům přírody.
Test: Dětské bundy na českém trhu obsahují „věčné chemikálie“. Propadákem je NordBlanc
Voděodolnosti většiny dětských outdoorových bund dosahují výrobci použitím „věčných chemikálií“ neboli perfluorovaných a polyfluorovaných látek. Byly odhaleny v osmi z deseti výrobků testovaných spolkem Arnika.
Závodní a školní jídelny budou povinně vařit z biopotravin. Začnou je zkoušet od příštího září
Biopotravin bude ve veřejném stravování postupně přibývat. Do roku 2027 by měl jejich podíl na pokrmech připravovaných v jídelnách tvořit pět procent. Jídelny přitom každý den vydají tři miliony porcí.
Startuje projekt na vzdělávání v oblasti udržitelnosti
Společnost Fair Venture se v České republice stala garantem projektu, jehož cílem je vzdělávat manažery na různém stupni řízení a v různých oborech v oblasti udržitelnosti. Konkrétně půjde o šest oborů od energetiky po potravinářství, jimž budou kurzy dělány na míru. Projekt je financován z fondu Erasmus.
Agrární komora radí „Žerte maso“, a ne náhražky. Část veřejnosti to pobuřuje
Kampaň „Žeru maso“ Agrární komory ČR, na kterou přispělo téměř čtyřmi miliony korun ministerstvo zemědělství, rozhořčila výrobce rostlinných alternativ i zastánce rostlinného stravování. Vadí kritika rostlinných alternativ i to, že kampaň opomíjí negativní vliv skotu na životní prostředí.
Udržitelnost pro nezasvěcené: co znamenají zkratky a pojmy, díky kterým má být svět lepší?
Udržitelnost proměnuje byznys a pojmy, které se k ní vážou, se skloňují na velkých světových konferencích. Pro nezasvěcené je však stále těžké se v nich vyznat. Přinášíme proto přehled, co která zkratka či pojem znamenají.
Expertů na udržitelnost ve firmách přibylo. Největší vlna zájmu ale teprve přijde
Poptávka po větší udržitelnosti firem stejně jako povinný nefinanční reporting vytvářejí zvýšený zájem o manažery v oboru „udržitelnosti“. Mnohé větší firmy experty v posledním roce sehnaly, obecně je ale na trhu kvalifikovaných lidí nedostatek.
Musíme plošně zakázat „věčné chemikálie“. Jinak na to vymřeme, varuje expert na chemii
Kvůli nadprodukci plastů se v přírodě i v našich tělech kumuluje čím dál více mikroplastů. Chemický průmysl navíc produkuje nové a nové nezničitelné chemikálie. Ředitel Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Cajthaml bojuje za jejich plošný zákaz.
Vědci zkoumají ukládání emisí uhlíku pod mořské dno
Emise skleníkových plynů je možné transportovat pod mořské dno, kde se promění v kámen. Nesmysl? Nikoliv. Na výzkumu již pracují experti z Kanady.
Silné deště nám ničí úrodu kávy. Musíme ji chránit stromy a pěstovat další plodiny
Kolumbijec Bladimir Pacheco Quinto je pokračovatelem rodinné tradice kávových farmářů. V důsledku klimatické krize mu ale klesají výnosy, proto musel před pár lety začít na dalších čtyřech hektarech pěstovat i cukrovou třtinu.
Fond „ztrát a škod“ je jen částečným úspěchem klimatické konference COP27
Závěry klimatické konference COP27 vzbuzují rozporuplné emoce. Na jedné straně jsme se přiblížili ke klimatické spravedlnosti, na straně druhé jsou závazky ke snížení emisí skleníkových plynů stále méně ambiciózní.