DomůMartina Patočková2025-04-26T05:07:37+02:00

Uhlíková stopa online světa? Streamovací služby, porno a YouTube tvoří čtyři pětiny přenosu dat

Spotřeba elektřiny v datových centrech roste o 20 až 40 procent ročně, což znamená stále vyšší emise vznikající kvůli životu v online světě. Největší dopad mají miliardy videí a náročné modely umělé inteligence, ovšem i obyčejné zadání dotazu do Googlu vytvoří dva gramy oxidu uhličitého.

Zuzana Keményová|19. ledna 2024| Byznys| , , |

Udržitelnost musí řešit i státní podniky, jinak nezískají financování z EU

Plzeňský Prazdroj v nedávno vydaném reportu udržitelnosti poprvé zveřejnil data o nepřímých emisích Scope 3, které vznikají v dodavatelsko-odběratelském řetězci a jejichž měření je pro firmy nejsložitější. V případě pivovaru je to výzva zejména v restauracích.

Veronika Němcová|16. ledna 2024| ESG, Podcasty| , , , |

Lidl v lednu zlevnil veganské produkty. Připojuje se tím k celosvětové výzvě „Veganuary“

Leden je měsícem novoročních předsevzetí a příležitostí pro změnu jídelníčku či životního stylu. Proto vznikla ve Velké Británii výzva „Veganuary“, jako možnost vyzkoušení rostlinné stravy. Lidl se k výzvě připojuje rozšířenou nabídkou veganských produktů a slevami.

redakce|16. ledna 2024| Brandnews, Byznys| , , |

V roce 2020 Tykač sliboval přípravu na přísné emisní limity. Nyní chce v elektrárně Počerady vypouštět více rtuti ještě tři roky

Když skupina Sev.en Pavla Tykače přebírala od ČEZ o tři roky dříve hnědouhelnou elektrárnu Počerady, vysvětlovala to tím, že se chce včas připravit na plnení emisních limitů. Nyní žádá o jejich prodloužení až o další téměř tři roky.

Irena Buřívalová|15. ledna 2024| Energetika| , , , , |

Olivový olej nepoužívám, není lokální, říká michelinský šéfkuchař z italských Dolomit

Michelinský šéfkuchař Norbert Niederkofler patří mezi pionýry udržitelné gastronomie. V začátcích sklízel za svůj nápad vařit jen ze sezónních a lokálních surovin posměch, dnes patří jeho menu mezi nejvyhlášenější v Jižním Tyrolsku.

Klimaticky neutrální EU: ekologické státy, zelený kapitalismus, silnější Unie, či návrat k přírodě

Výzkumné centrum při Evropské komisi nastínilo čtyři možné scénáře budoucí klimaticky neutrální EU po roce 2050. Některé stojí na hnací síle byznysu a státu, jiné počítají s převratnými krizemi a malými komunitami. Který z nich je nejpravděpodobnější?

Anna Kisová|12. ledna 2024| Byznys, Klimatická změna, Komentáře| , , |

Fotovoltaické elektrárny jsou na více než 150 tisících tuzemských domů. Češi navíc rádi energii skladují

Do sítě se v tuzemsku loni připojilo podle dat distributorů přes 82 tisíc nových fotovoltaických elektráren s výkonem přesahujícím 970 megawattů. Většinu z nich si pořídili majitelé rodinných domů, vlastní soláry ale buduje také stále více firem.

Vršovický „Chemapol“ půjde k zemi. Dosavadní likvidace budov s azbestem vyvolávají obavy o zdraví místních

Postupně se rekonstruují nebo demolují stavby, které v sobě mají zakázaný azbest. Odborníci se shodují, že ochrana zdraví tuzemských pracovníků a obyvatel v okolí většinou není dostatečná. V Česku navíc existuje dost předchozích příkladů toho, jak by se s karcinogenní látkou nakládat nemělo.

Irena Buřívalová|11. ledna 2024| Odpady| , , , , |

Chladničky s dveřmi, soláry, larvy požírající potravinový odpad či více rostlinných výrobků. Tesco podniká kroky ke snížení emisí CO2

Snaha snižovat emise CO2 v obchodním řetězci není jen o solárních panelech na střeše či výměně chladicího plynu, ale i o edukaci zákazníků, aby jedli třeba méně masa a více zeleniny či rostlinných výrobků.

Stát nemá zájem o recyklaci vody, protože by tím přišel o slušné peníze, uvádí odborník. Místo toho drancujeme podzemní vody

I odpadní voda je surovina. Dá se recyklovat a využívat tam, kde žádná řeka nebo nádrž nejsou. České právní předpisy ale pojem „recyklovaná voda“ neznají, říká odborník na čištění odpadních vod Jiří Wanner.

Jitka Vlková|10. ledna 2024| Odpady, Rozhovory| , , |
Přejít nahoru