Ekonews, o udržitelnosti, byznysu a ESGMartina Patočková2025-07-27T14:05:17+02:00

Jak zvládnout úmorná horka ve městě. Deset tipů, které doporučují lékaři

Dlouhé vlny veder mohou být nebezpečné hlavně pro starší osoby, malé děti, lidi pracující venku nebo osoby s dalšími zdravotními problémy. Jak se během horkých dní chránit tak, abychom zatížili organismus co nejméně, radí lékařka Marie Bourne.

Solární elektrárny jsou pro ptáky lepší než současná zemědělská krajina

Ptákům se lépe daří na půdě s fotovoltaikou, než na té čistě zemědělské. Zjistil to čerstvý výzkum ornitologů ze Slovenska. Podle něj ve zkoumaném období žilo na půdě s fotovoltaikou více ptáků z více druhů než na sousedních polích a loukách bez solárních elektráren.

Martin Abel|24. ledna 2024| Energetika, Komentáře| , , , |

Uhlíková stopa online světa? Streamovací služby, porno a YouTube tvoří čtyři pětiny přenosu dat

Spotřeba elektřiny v datových centrech roste o 20 až 40 procent ročně, což znamená stále vyšší emise vznikající kvůli životu v online světě. Největší dopad mají miliardy videí a náročné modely umělé inteligence, ovšem i obyčejné zadání dotazu do Googlu vytvoří dva gramy oxidu uhličitého.

Zuzana Keményová|19. ledna 2024| Byznys| , , |

Udržitelnost musí řešit i státní podniky, jinak nezískají financování z EU

Plzeňský Prazdroj v nedávno vydaném reportu udržitelnosti poprvé zveřejnil data o nepřímých emisích Scope 3, které vznikají v dodavatelsko-odběratelském řetězci a jejichž měření je pro firmy nejsložitější. V případě pivovaru je to výzva zejména v restauracích.

Veronika Němcová|16. ledna 2024| ESG, Podcasty| , , , |

Lidl v lednu zlevnil veganské produkty. Připojuje se tím k celosvětové výzvě „Veganuary“

Leden je měsícem novoročních předsevzetí a příležitostí pro změnu jídelníčku či životního stylu. Proto vznikla ve Velké Británii výzva „Veganuary“, jako možnost vyzkoušení rostlinné stravy. Lidl se k výzvě připojuje rozšířenou nabídkou veganských produktů a slevami.

redakce|16. ledna 2024| Brandnews, Byznys| , , |

V roce 2020 Tykač sliboval přípravu na přísné emisní limity. Nyní chce v elektrárně Počerady vypouštět více rtuti ještě tři roky

Když skupina Sev.en Pavla Tykače přebírala od ČEZ o tři roky dříve hnědouhelnou elektrárnu Počerady, vysvětlovala to tím, že se chce včas připravit na plnení emisních limitů. Nyní žádá o jejich prodloužení až o další téměř tři roky.

Irena Buřívalová|15. ledna 2024| Energetika| , , , , |

Olivový olej nepoužívám, není lokální, říká michelinský šéfkuchař z italských Dolomit

Michelinský šéfkuchař Norbert Niederkofler patří mezi pionýry udržitelné gastronomie. V začátcích sklízel za svůj nápad vařit jen ze sezónních a lokálních surovin posměch, dnes patří jeho menu mezi nejvyhlášenější v Jižním Tyrolsku.

Přejít nahoru