Ekonews, o udržitelnosti, byznysu a ESGMartina Patočková2025-07-27T14:05:17+02:00

Systém modrozelené infrastruktury ve městech má navazovat na koloběh vody v přírodě, říká architektka

„V přírodě jenom deset procent dešťové vody odteče z místa dopadu, čtyřicet procent se zasákne a zbytek vypaří. K takovému poměru by bylo ideální se ve městech dostat přes přírodě blízká řešení,“ tvrdí Karolína Barič, spoluzakladatelka organizace Rethink Architecture.

Šéf SBTi rezignoval poté, co respektovaná organizace čelila kritice kvůli offsetům

Šéf SBTi Luiz Amaral rezignoval. Vedení globální respektované iniciativy, která hodnotí dekarbonizační cíle firem na základě vědeckých poznatků, v poslední době čelilo kritice, když oznámilo svůj záměr povolit větší využití offsetů pro snižování emisí z dodavatelského řetězce.

Veronika Němcová|08. července 2024| ESG| , , |

Centra měst trpí kvůli vedrům. Rychlejší reakci na klimatickou změnu brání památková ochrana

Má přednost ochrana památek, nebo životního prostředí? Judikaturní posun ve střetu ochrany klimatu a památkové ochraně nastal v případě rozsudku Krajského soudu v Plzni z listopadu 2022, který se věnoval možnosti instalace fotovoltaických panelů na střeše domu v památkové zóně Plzeň-Lobzy.

Petra Schwarz Koutská|02. července 2024| Energetika, Klimatická změna| , , |

Zákaz klecových chovů se blíží. Stále v nich je ale téměř polovina nosnic

Zákaz klecových chovů nosnic v Česku má platit od ledna 2027. Téměř tři miliony jich však ještě žijí v podmínkách, které podle expertů na welfare zvířat nejsou důstojné. Drůbežáři si stěžují na vysoké náklady a konkurenční nevýhodu, protože v mnoha zemích k zákazu nepřistoupili.

Irena Buřívalová|01. července 2024| Zemědělství| , , |

Třetina jídla uvařeného ve školních jídelnách končí v koši. Zachraň jídlo představilo výsledky výzkumu

Ročně každá školní jídelna vyhodí potraviny v hodnotě přibližně 600 tisíc korun. Jako odpad končí třetina všech uvařených pokrmů. Vyplývá to z výsledků výzkumu o plýtvání jídlem ve školních jídelnách, který představila organizace Zachraň jídlo.

Plastové lahve pro děti obsahují škodlivé změkčovadlo. Nejvíce se do nich uvolňuje mytím v myčce

Z opakovaně použitelných plastových lahví na pití pro děti unikají nebezpečné chemikálie a spousta látek, které ani nelze určit. Nejhorší výsledky koncentrací změkčovadel vykázaly nápoje z lahví, které prošly myčkou a simulant nápoje v nich stál delší dobu.

Irena Buřívalová|26. června 2024| Byznys, Životní styl| , , , , |

Dánsko jako první zdaní kravské pšouky a krkání. Farmáři budou platit uhlíkovou daň sto euro za zvíře

Dánsko, významný vývozce vepřového masa a mléčných výrobků, zavede od roku 2030 daň na emise skleníkových plynů z hospodářských zvířat. Stane se první zemí, která tak učinila, přičemž doufá, že inspiruje ostatní k následování.

Martina Patočková|26. června 2024| Klimatická změna, Zemědělství| , , , |

Nová učebnice prvouky by měla děti zvednout z lavic, aby to nebyla „prdouka“

Prvouka je většinou ve stínu matematiky či češtiny. Jenže podle vzdělávacího centra Tereza má právě tento předmět velký vliv na to, jací občané z dětí vyrostou a zda budou mít vztah k přírodě a ekologii. Organizace chce proto školám nabídnout učebnici, která děti dostane z tříd do přírody.

Irena Buřívalová|25. června 2024| Životní styl| , , |

Z nově zasazených stromů se dospělosti dožije jen pětina, říkají akademici z Brna

Průběžné výsledky několikaletého průzkumu Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně ukazují, že jen dva z deseti stromů vysazených v Česku mají do pěti let po výsadbě šanci dorůst do dospělosti. Největším problémem je nekvalitní nebo žádná následná péče.

Irena Buřívalová|24. června 2024| Klimatická změna, Zemědělství| , , |
Přejít nahoru