Ekonews, o udržitelnosti, byznysu a ESGMartina Patočková2025-07-27T14:05:17+02:00

Mít na pánvi napsáno PFOA free nestačí. Litinové či nerezové pánve jsou bezpečnější než teflonové

České kuchyně jsou plné teflonu. Nejčastěji je tato chemická látka ve formě nepřilnavé úpravy součástí pánví, ale také obraceček, naběraček nebo pečících forem. Protože teflon patří mezi takzvané věčné chemikálie, je lepší se mu z předběžné opatrnosti vyhnout.

Třinecké železárny odložily klíčový dekarbonizační projekt o dva roky, v ostatních pokračují

Třinecké železárny odcházejí od uhlí. Z projektů, které jim pomohou k čistšímu provozu a snížení emisí, nyní minimálně o dva roky odložily ten klíčový - výstavbu elektrické obloukové pece. Je totiž v rámci dekarbonizace nejnákladnější.

„Věčných chemikálií“ v evropských vínech výrazně přibývá. Jednou z příčin mohou být pesticidy

Vína z Rakouska, Francie, Španělska, Itálie či Maďarska obsahují mnohem více věčných chemikálií, než tomu bylo v minulosti. Ročníky z počátku této dekády jich mají několikanásobně více než na začátku milénia, odhalila nová studie.

Devíti z deseti firem chybějí lidé, kteří by jim pomohli zlepšovat udržitelnost, ukazuje průzkum

Schopnost propojit byznysové myšlení s udržitelností patří podle průzkumu ManpowerGroup k hlavním požadavkům firem na budoucí zaměstnance. Polovina společností plánuje v tomto roce navýšit v této oblasti investice.

Milion a půl za dva stromy v centru Prahy. Magistrát oživuje centrum, aby lépe ochránilo lidi před vedrem

Dostat stromy do ulic, kde dříve nebyly, je nákladné. Díky novým technologiím a správnému výběru druhů se jim ale může dařit i ve vydlážděných centrech měst, jak ukazuje revitalizace Václavského náměstí a okolí.

Náklady na zelenou energii pro tavení jsou oproti plynu více než čtyřnásobné, říká manažer sklářské skupiny AGC

Společnost AGC spustila v severočeském Dubí Na začátku roku linku Volta běžící z poloviny na elektřinu. Country manažer skupiny AGC Miloslav Zoula v rozhovoru s Ekonews popisuje, jaké možnosti dekarbonizace se pro odvětví výroby skla otevírají.

Karolína Chlumecká|30. dubna 2025| Dekarbonizace| , , , |

Standard pro dobrovolné vykazování udržitelnosti představuje v nepřehledné době pragmatický přístup

Nefinanční reporting velkých společností reguluje legislativa, nicméně vývoj regulace je v této době opravdu nepředvídatelný. Důvodem je nejen aktuální iniciativa Evropské komise s názvem omnibus, ale i opožděná implementace evropských předpisů do národní legislativy každé členské země.

Václav Tittelbach|30. dubna 2025| ESG, Komentáře| , , |

Pojistit dům bude kvůli změně klimatu složitější. Mapy klimarizik ukážou, kolik má stát pojistka a kde nestavět

Mapy klimarizik mají být vodítkem pro pojišťovny i pro majitele nemovitostí. Spojují několik sad dat o rizicích povodní, sucha či vzniku cyklonů. Dvě propracované mapy klimarizik fungují zdarma i v Česku a ukazují klimatická rizika pro danou oblast na úrovni malých obcí a s prognózou na desetiletí.

Zuzana Keményová|29. dubna 2025| Byznys, Klimatická změna| , , |

Společnost ComAp nepočítá s tím, že by přestala vydávat nefinanční report. A to ani kdyby neměla povinnost

Ekonews se v anketě mezi tuzemskými firmami ptají, jaké má jejich podnikání dopad na životní prostředí a jaké mají zkušenosti s vytvářením nefinančních zpráv. Za technologickou společnost ComAp odpovídala ESG Managerka Ivana Pokorná.

Muzea mohou lidem pomoci s klimatickou úzkostí. I to patří k jejich funkci, říkají historici Národního muzea

Globální kultura ročně vypustí do ovzduší tolik emisí jako celé Portugalsko. Historici Barbora Hoduláková a Ondřej Táborský se dlouhodobě zabývají udržitelností paměťových institucí. Nejde přitom jenom o šetření energií.

Většímu podílu rostlinných produktů brání rostoucí ceny i dotace masných výrobků, uvádí manažerka ProVeg

Jídelníček Čechů a Češek se sice pomalu mění od toho tradičního s vysokým zastoupením masa, ale změnu stále brzdí několik překážek. Mezi ně patří rostoucí ceny potravin v kombinaci se státem dotovanými mléčnými a masnými výrobky či chybějící podpora rostlinné stravy.

redakce|28. dubna 2025| Brandnews, Podcasty| , , |
Přejít nahoru