8 tipů na udržitelnější Vánoce: proč nelít olej do dřezu a nedávat lesklý papír do modré popelnice
Vánoce bývají obdobím, kdy se plní kontejnery, roste množství odpadu a často se slaví v závějích plastů. Není potřeba se vzdát světýlek, cukroví ani dárků, aby byly svátky udržitelnější. Stačí změnit jen pár věcí. Ekoporadna Ekonews přináší sedm typů pro udržitelnější Vánoce.
Největším přínosem ESG pro udržitelnost ve firmě je nefinanční reporting, uvádí dlouholetá manažerka
Ekonews se ptají ESG manažerů a manažerek, jak vnímají svoji profesi a co by doporučili všem, kteří s udržitelností ve firmách začínají. Na otázky odpovídala Eliška Froschová Stehlíková, která působila několik let ve společnostech Tchibo či Lidl.
Konec chaosu a greenwashingu v „udržitelných“ fondech? Co chystá SFDR 2.0
Evropská komise publikovala první návrh změn, na němž se podíleli hlavně evropští regulátoři kapitálových trhů a poradní expertní skupiny pro udržitelné finance. Které novinky přinese nová regulace týkající se udržitelných investic a proč by měly zajímat retailové investory?
Biopotraviny stojí víc i kvůli tomu, že nezpůsobujeme environmentální škody, říká zakladatel značky Probio
Zakladatel značky Probio Martin Hutař za 33 let rozjel tolik aktivit na poli ekologického hospodaření, že je složité je dostat do jedné věty. Vedle produkce biopotravin v „ptáčkových obalech“ je jedním z jeho hlavních projektů ekofarma, která slouží jako laboratoř pro ty, kteří chtějí hospodařit šetrně.
„Nevidíme žádný finanční přínos reportingu,“ říkají jedni. Druzí namítají, že bez řízení ESG rizik se neobejdou
Evropská komise během letošního roku přistoupila k radikálnímu osekání povinného nefinančního reportingu. Stalo se tak pod politický tlakem, nicméně ten pramenil z toho, že mnohým firmám není dostatečně jasné, jaké by pro ně tato regulace měla mít přínosy. Jak to vnímají české firmy?
Prouza: Životní prostředí si zaslouží ochranu, stejně tak si ji ale zaslouží pracovní místa
Komentář prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezidenta Hospodářské komory ČR Tomáše Prouzy ke jmenování ministra životního prostředí. Tím se dočasně stal šéf Motoristů sobě a nový ministr zahraničí Petr Macinka.
Udržitelnosti ve sportu se v Česku nikdo systematicky nevěnoval. Teď se to mění, říká ředitelka Nadace Tipsport
Sportovní odvětví patří mezi velké producenty odpadu i emisí. Přesto se o jeho ekologických dopadech v Česku dlouho téměř nemluvilo. Ředitelka Nadace Tipsport Lucia Štefánková popisuje, proč je situace jiná než v západní Evropě a které projekty fungují.
Sdílení elektřiny vstupuje do nové fáze. Zapojit se může téměř každý, říká expertka společnosti E.ON
Energetika prochází transformací, která mění roli běžných zákazníků. Ti se z pasivních odběratelů stávají aktivními hráči energetického trhu. Jak mohou elektřinu vyrábět, sdílet nebo se podílet na vyrovnání sítě, vysvětluje šéfka produktových inovací E.ON Kateřina Stehlíková.
Velkým problémem je při snižování emisí podle Raiffeisenbank chybějící národní plán pro dekarbonizaci nemovitostí
Ekonews se v anketě mezi tuzemskými bankami ptají, jakou roli hraje při udělování úvěru uhlíková stopa firemních klientů a jak obtížně se jim získávají data, podle nichž mohou posuzovat rizika související s udržitelností. Tentokrát odpovídala Kateřina Špániková, Head of ESG & Support Products v Raiffeisenbank.
4 druhy vánočních stromečků. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?
K Vánocům patří vůně jehličí a světýlka na ozdobeném stromku. Každý rok se jich v Česku prodá přes 1,3 milionu kusů. Stále více lidí ale zkouší stromky v květináči, lesních prořezávek nebo z půjčovny. Každá možnost má přitom v oblasti dopadů na životní prostředí své výhody i nevýhody. Který vánoční stromeček je na tom nejlépe?
Kukuřici sázíme přímo do staré vojtěšky a oráme už jen na části polí, popisuje farmář
Kousek od Uherského Brodu se rozkládají pozemky rodinné farmy Šobáňových. Nachází se v třítisícovém Vlčnově a nabízí jak mléčné výrobky, tak maso. Postupem času tady navíc přecházejí na regenerativní zemědělství.
Zelená hvězda od Michelina pro Sůl a Řepa. Jediné, co nezužitkuje, jsou slupky od česneku a kosti
Prestižní průvodce Michelin poprvé v Česku ocenil zelené restaurace. Jednou z nich je i podnik Pavla Drdela z jihočeských Strakonic Sůl a Řepa. K dalším patří Dvůr Perlová voda v Budyni nad Ohří a Leaf a Štangl v Praze.
Technický areál pomáhá přírodě aneb Posílení biodiverzity v areálu transformovny Sušice
Posílit biodiverzitu je možné i v tak technickém objektu, jako je rozvodna elektřiny. Společnost ČEZ Distribuce to ověřuje na pilotním projektu v rozvodně Sušice.
AI v pojišťovnictví: jak Zurich Insurance snížila finanční úniky o desítky milionů dolarů ročně
Problémem švýcarské pojišťovnické skupiny Zurich Insurance Group bylo časově náročné čtení nestrukturovaných dokumentů. Umělá inteligence jí pomohla uspořit čas, nároky na lidskou práci i chybovost.
Mouky z regenerativního farmaření vykynou stejně jako konvenční. „Je to v rukou,“ shodují se pekaři
Na trhu je nepřeberné množství mouk, od klasických až po alternativní, jako jsou špaldová či pohanková. Většina pochází z konvenčního hospodaření, dostupné jsou ale i mouky v bio kvalitě. Liší se nějak při pečení?















