Životní styl
Udržitelnost v osobním životě zajímá stále více lidí. Dotýká se všeho od potravin, které jíme, přes oblečení a věci, jimiž se doma obklopujeme. A dokonce i hudby, kterou posloucháme.
Udržitelnost v osobním životě zajímá stále více lidí. Dotýká se všeho od potravin, které jíme, přes oblečení a věci, jimiž se doma obklopujeme. A dokonce i hudby, kterou posloucháme.
Nařízení Evropské unie za pět let zakáže jednoporcová balení potravin či mikrotenové sáčky na pečivo či na ovoce. „Co teď hodně rezonuje, jsou plastová balení čerstvého nezpracovaného ovoce a zeleniny do váhy 1,5 kilogramu,“ říká Iva Werbynská, šéfka Obalového institutu Syba.
Čtvrtý ročník největší B2B konference v Česku zaměřené na rostlinné potraviny a alternativní bílkoviny – New Food Forum 2025 – se uskuteční 15. května v pražském Zenworku. Představí se na ní inovace, které formují budoucnost potravinářství, a udržitelná řešení pro potravinový sektor a nově i pro gastronomii.
Celosvětový trh se secondhandovým oblečením dosáhne do čtyř let hodnoty 367 miliard dolarů. Poroste tak 2,7krát rychleji než globální trh s oblečením. Odhaduje to každoroční Resale Report platformy ThredUp, který vychází z dat analytické společnosti GlobalData.
Dostat stromy do ulic, kde dříve nebyly, je nákladné. Díky novým technologiím a správnému výběru druhů se jim ale může dařit i ve vydlážděných centrech měst, jak ukazuje revitalizace Václavského náměstí a okolí.
Většina prodávaných žvýkaček se vyrábí z různých syntetických kaučuků na bázi ropy. Podobají se tak materiálům používaným v pneumatikách automobilů a v přírodě se rozkládají velmi pomalu. Na světě se přitom ročně vyrobí kolem 2,4 milionu tun žvýkaček.
Globální kultura ročně vypustí do ovzduší tolik emisí jako celé Portugalsko. Historici Barbora Hoduláková a Ondřej Táborský se dlouhodobě zabývají udržitelností paměťových institucí. Nejde přitom jenom o šetření energií.
Na více než stovce míst po celém Česku a Slovensku odstartoval ve čtvrtek Swap Festival, který je podle organizátorek vůbec největším výměnným festivalem na světě. Týdenní akce, již pořádá nezisková organizace Swap Prague, propojuje myšlenku udržitelnosti s komunitním sdílením.
Na některých návsích každoročně 4. května probíhají děti bílými nadýchanými obláčky hasicí pěny. Ten den je totiž svátkem Svatého Floriana, patrona všech hasičů. Rozverná zábava však může představovat zdravotní riziko. Mnohá požární pěnidla obsahují toxické „věčné chemikálie“.
Lidé v Nizozemsku by měli přestat jíst vejce z domácího chovu kvůli kontaminaci látkami PFAS, tak zvaných „věčných chemikálií“, oznámila minulý týden nizozemská vládní agentura. Podle národního institutu veřejného zdraví mohou být příčinou vniknutí PFAS do vajec žížaly.
Čokoládová vajíčka se údajně poprvé objevila před více než třemi stoletími na dvoře Ludvíka XIV. Nakolik udržitelně ale dnes velcí výrobci přistupují k výrobě čokolády, která je tvoří? To letos pošesté hodnotil žebříček Chocolate Scorecard.