Životní styl
Udržitelnost v osobním životě zajímá stále více lidí. Dotýká se všeho od potravin, které jíme, přes oblečení a věci, jimiž se doma obklopujeme. A dokonce i hudby, kterou posloucháme.
Udržitelnost v osobním životě zajímá stále více lidí. Dotýká se všeho od potravin, které jíme, přes oblečení a věci, jimiž se doma obklopujeme. A dokonce i hudby, kterou posloucháme.
Rockové nebo popové koncerty pro desítky tisíc lidí a udržitelnost jdou zatím těžko dohromady. „Většina lidí v hudebním průmyslu se na to nesoustředí,“ řekl nedávno na londýnské akci South by Southwest Alex Bruford ze společnosti ATC Live, mezi jejíž klienty patří například skupina Fontaines DC.
Hudební festivaly rok od roku ve větší míře řeší dopady způsobené klimatickou změnou. Přívalové deště, silný vichr nebo bouřky mohou pěkně zatopit nejen návštěvníkům a umělcům, ale udělat zářez i do rozpočtu organizátorů.
Zelenina v bio kvalitě, přímý vztah s farmářem a podpora lokální ekonomiky. To jsou hlavní důvody, proč se stále více lidí zapojuje do komunitou podporovaného zemědělství. Pěstitelům tento model přináší hlavně jistotu odbytu a stabilní příjem už před začátkem hlavní sezony.
Existuje mnoho důvodů, proč omezit konzumaci masa nebo se ho zcela vzdát. Vegetariánem se člověk nejčastěji stane kvůli zvířatům. Druhým důvodem odklonu od masa je zdraví. A na třetím místě se většinou umístí obavy o životní prostředí.
Spotřeba biopotravin v tuzemsku v peněžním vyjádření roste, přesto jejich podíl na celkové konzumaci zůstává nízký. Obchodní řetězce reagují rozšiřováním sortimentu i cílenými promo akcemi. Ve srovnání třeba s Francií však český trh stále šíří nabídky zaostává.
Větší šetrnost k životnímu prostředí, méně „toxická“ domácnost. To jsou hlavní důvody, proč lidé dávají přednost ekologickým prostředkům na mytí nádobí oproti těm konvenčním. Jsou ale stejně účinné? A nepoškozují myčku?
Elektrokola, větší nabídka rostlinné stravy a zálohování petek jsou některé z kroků, jimiž se několika denní hudební a filmové akce pokoušejí zmenšit své dopady na životní prostředí. Některým se to postupně daří.
Rostlinné alternativy masa a mléčných výrobků se stávají významnou součástí nabídky obchodníků. Zákazníci jsou však citliví na cenu, stejně jako u biopotravin. V posledních letech proto omezili nákup alternativ k masu, které podražily kvůli inflaci nejvíce.
Označit látku za karcinogen není jednoduché. „Zařazení musí vycházet z dlouhodobého výzkumu, který se provádí na velké skupině lidí vystavené dané látce ve vyšší dávce,“ vysvětluje Pavel Rössner z Oddělení toxikologie a molekulární epidemiologie Ústavu experimentální medicíny AV ČR.
Ve městech se každodenně objevují tuny psích výkalů. Jak mohou pejskaři snížit jejich dopad na životní prostředí? Někteří je hází do podrostu, jiní používají kompostovatelné sáčky.