Hlavní sezóna odpadků se blíží. Parky nemají dost peněz, aby mohly uklízet po turistech denně

Sezona se rozjíždí, českou přírodu opět zaplní davy turistů. Národní parky a chráněné krajinné oblasti vyzývají návštěvníky, aby všechno, co si s sebou přinesou, z přírody zase odnesli. V přírodě totiž po nich zůstávají tuny plastového odpadu, vlhčených papírků i exkrementů.

Irena Buřívalová|2024-05-05T22:40:49+02:0006. května 2024| Odpady, Životní styl| , , , |

80 procent billboardů je nelegálních. Nová iniciativa chce zákon, který je odstraní

Skupina lidí z různých měst, kteří se nechtějí smířit se zamořením Česka reklamními billboardy a plachtami, zakládá iniciativu. Jejím cílem je vznik legislativy, která by často nelegální nosiče dokázala výrazně zredukovat. Jsou přesvědčeni, že je země zahlcena vizuálním smogem.

Z výherních losů vznikají „stírací“ tenisky nebo nábytek. Sazka hledá další využití

Zhruba polovina losů, které Sazka ročně prodá, se vrátí, buď jsou to ty výherní nebo s ukončenou platností. Nyní chce loterijní společnost jejich život prodloužit. Zatím je využila do podrážek „stíracích“ tenisek anebo na výrobu modulárního nábytku.

Redakce Ekonews|2024-04-26T17:58:57+02:0027. dubna 2024| Odpady, Životní styl| , , , , |

Pryžové povrchy na dětských hřištích mohou být toxické, hlavně ve vedru. Dávají se do nich recyklované pneumatiky

Z povrchů dětských hřišť z umělé pryže se mohou podle odborníků ze Státního zdravotního ústavu uvolňovat zdraví škodlivé látky. Obce, školy a další majitelé hřišť by proto při rekonstrukcích měli žádat od výrobce certifikát nezávadnosti, nebo nejlépe volit přírodní povrchy.

Když jsem začala řešit fast fashion, nikdo ten pojem neznal, dnes je to nadávka, říká greenfluencerka Natália Pažická

Natália Pažická začala s influencingem o udržitelnosti před pěti lety. Její první video Every Individual Matters mělo na sociálních sítích přes milion zhlédnutí. Dnes je osmadvacetiletá Slovenka nejsledovanější osobností svého druhu na českých a slovenských sítích.

Jediné, co nezužitkujeme, jsou slupky od česneku a kosti, říká restauratér Pavel Drdel

Že se dá z 90 procent každodenně vařit z lokálních surovin, dokazuje podnikatel Pavel Drdel ve své restauraci Sůl a Řepa v jihočeských Strakonicích. Podporuje farmáře v regionu, díky čemuž ušetří spoustu emisí z dopravy, a navíc vaří téměř beze zbytků. Jak sám říká, je trochu fanatik.

Koupili si falešné miniprasátko. Nyní se v Azylu Štětinka starají o mazlíčky, kteří se „vymkli“

Čím dál tím více lidí si pořizuje do bytu roztomilá selátka. Jakmile se z nich ale vyloupnou velká prasata, zbavují se jich. Azyl Štětinka se o ně stará. Momentálně shání prostředky, aby mohl koupit pozemek a nabídnout důstojné prostředí až 40 prasatům.

Irena Buřívalová|2024-04-04T09:37:56+02:0004. dubna 2024| Životní styl| , , |
Přejít nahoru