Jak jsme nezvládli veganskou výzvu. „Je to výživový extrém,“ říká nutriční poradce

Letošní leden byl již podesáté měsícem, během něhož se lidé snaží ze svého jídelníčku vypustit živočišné produkty. Oficiálně se do výzvy iniciativy britské neziskové společnosti Veganuary celosvětově loni přihlásilo kolem 700 tisíc lidí. Proč to tedy nezkusit?

Valentina Podlesná|2024-02-09T11:05:22+01:0009. února 2024| Životní styl| , , , |

Půjčovny hraček vsázejí hlavně na nejmenší. Hračky půjčují na týden i na rok

Půjčovny hraček šetří peníze, prostor doma i životní prostředí. Hračky se dají půjčovat i na dálku, přičemž půjčovné se pohybuje od desetikorun týdně po vyšší stovky měsíčně. Zejména v případě nejmenších dětí dává služba smysl čím dál tím většímu počtu rodičů.

Valentina Podlesná|2024-02-01T11:53:56+01:0001. února 2024| Životní styl| , |

Olivový olej nepoužívám, není lokální, říká michelinský šéfkuchař z italských Dolomit

Michelinský šéfkuchař Norbert Niederkofler patří mezi pionýry udržitelné gastronomie. V začátcích sklízel za svůj nápad vařit jen ze sezónních a lokálních surovin posměch, dnes patří jeho menu mezi nejvyhlášenější v Jižním Tyrolsku.

Jednodušší je začít se změnou u sebe. Já jsem ekologem z donucení, říká scenárista Marek Epstein

Známý český scenárista Marek Epstein o sobě mluví jako o ekologovi z donucení. „Po deseti letech přikládání uhlí do kotle, jsem odložil lopatu, špinavá prostěradla, noční paniku ze zaseklé brikety a pořídil tepelné čerpadlo,“ říká ve své „udržitelné“ zpovědi pro Ekonews.

Jitka Vlková|2024-01-06T15:24:38+01:0005. ledna 2024| Postřehy, Životní styl| , , , |

Klimatická neutralita bude pro turistický ruch výzva, říká šéf lyžařského areálu v Dolomitech

Začátek lyžařské sezony se v italském Jižním Tyrolsku vydařil. Počasí přálo a sněhu bylo dost. V posledních letech to ale ani tady, v obřích Dolomitech, nemusí být pravidlem. Dopady klimatické změny pociťují zejména kvůli rostoucí průměrné teplotě a nevyzpytatelnému počasí.

Přejít nahoru