Životní styl

Udržitelnost v osobním životě zajímá stále více lidí. Dotýká se všeho od potravin, které jíme, přes oblečení a věci, jimiž se doma obklopujeme. A dokonce i hudby, kterou posloucháme.

Obyvatelé francouzské obce nesmějí pít kohoutkovou. Ve vodě mají „věčné chemikálie“

Desítky tisíc lidí v okolí francouzské obce Buschwiller nesmějí pít zamořenou vodu. Zdrojem kontaminace je blízké letiště, kde se dekády používaly hasicí pěny s obsahem takzvaných věčných chemikálií. Zákaz je ojedinělý, ale tyto látky se vyskytují po celé Evropě včetně Česka.

Systém modrozelené infrastruktury ve městech má navazovat na koloběh vody v přírodě, říká architektka

„V přírodě jenom deset procent dešťové vody odteče z místa dopadu, čtyřicet procent se zasákne a zbytek vypaří. K takovému poměru by bylo ideální se ve městech dostat přes přírodě blízká řešení,“ tvrdí Karolína Barič, spoluzakladatelka organizace Rethink Architecture.

Mít na pánvi napsáno PFOA free nestačí. Litinové či nerezové pánve jsou bezpečnější než teflonové

České kuchyně jsou plné teflonu. Nejčastěji je tato chemická látka ve formě nepřilnavé úpravy součástí pánví, ale také obraceček, naběraček nebo pečících forem. Protože teflon patří mezi takzvané věčné chemikálie, je lepší se mu z předběžné opatrnosti vyhnout.

Ztráta biodiverzity ohrožuje vývoj moderních léčiv. Každé dva roky kvůli ní nevznikne jeden důležitý lék

Jedenáct procent z 252 léků, které jsou pro lidstvo podle Světové zdravotnické organizace základní, je výhradně rostlinného původu. To znamená, že bez přírodních zdrojů by o ně lidstvo přišlo. Vyrobit je totiž neumí.

PVC podlahu nedoporučuji, může škodit zdraví, říká expertka na toxické látky

Každý chce svým potomkům vybavit pokoj tak, aby byl co nejbezpečnější. Na okna či zásuvky dáváme dětské pojistky. Myslíme ale dostatečně i na další rizika, která se s interiérem pojí? Patří mezi ně například toxické látky, upozorňuje odbornice spolku Arnika Karolína Brabcová.  

Zájem o zdravější potraviny v Česku stagnuje. Na vině jsou i vyšší ceny

Ačkoli v Česku firmy nabízející biopotraviny mají své věrné zákazníky, zájem o „zdravější“ jídlo celkově spíše stagnuje. Prodeje biopotravin poškodilo mimo jiné všeobecné zdražování a s tím související pokles reálných příjmů v posledních letech, i když Češi a Češky zdravě jíst chtějí.

Veronika Němcová|2025-07-03T00:25:20+02:0004. července 2025| Životní styl| |

Jak zvládnout úmorná horka ve městě. Deset tipů, které doporučují lékaři

Dlouhé vlny veder mohou být nebezpečné hlavně pro starší osoby, malé děti, lidi pracující venku nebo osoby s dalšími zdravotními problémy. Jak se během horkých dní chránit tak, abychom zatížili organismus co nejméně, radí lékařka Marie Bourne.

Bistro, kde se miska ze zbytků stala bestsellerem, aneb Jak v restauraci dosáhnout zero waste

Bistro Etapa v pražském Karlíně se snaží o co nejmenší produkci biologického odpadu. S respektem k surovinám se z nich jeho kuchaři snaží dostat co nejvíce. Ze zeleninových slupek připravují chipsy, další zbylé suroviny fermentují nebo konzervují.

Přejít nahoru