Omnibus: pro CSRD bude zásadní říjen, podoba budoucích ESRS se začne rýsovat v červenci
Balíček změn ve směrnici o nefinančním reportingu zvaný omnibus, který navrhla Evropská komise, vyrazil na cestu unijní legislativou. Kdy budou mít firmy trochu jasněji v tom, co se po nich bude chtít?
Společnost Adastra má v Česku novou ESG manažerku
Společnost Adastra pracuje hlavně s daty a před několika lety se pustila i do digitalizace ESG, které je z velké části právě o sbírání dat. Tuto agendu má ve firmě nově na starosti dosavadní manažerka udržitelnosti, která působila v Adastře v německém Frankfurtu.
Zákaz smetánek v kavárnách nebo minikečupů ve fast foodech vítám, ale přinese zdražení potravin, tvrdí šéfka obalářů
Nařízení Evropské unie za pět let zakáže jednoporcová balení potravin či mikrotenové sáčky na pečivo či na ovoce. „Co teď hodně rezonuje, jsou plastová balení čerstvého nezpracovaného ovoce a zeleniny do váhy 1,5 kilogramu,“ říká Iva Werbynská, šéfka Obalového institutu Syba.
Konference New Food Forum představí inovace, které formují budoucnost potravin
Čtvrtý ročník největší B2B konference v Česku zaměřené na rostlinné potraviny a alternativní bílkoviny – New Food Forum 2025 – se uskuteční 15. května v pražském Zenworku. Představí se na ní inovace, které formují budoucnost potravinářství, a udržitelná řešení pro potravinový sektor a nově i pro gastronomii.
Mladí „loví v sekáčích“ častěji. Trh s oblečením z druhé ruky poroste do roku 2029 třikrát rychleji než s novým
Celosvětový trh se secondhandovým oblečením dosáhne do čtyř let hodnoty 367 miliard dolarů. Poroste tak 2,7krát rychleji než globální trh s oblečením. Odhaduje to každoroční Resale Report platformy ThredUp, který vychází z dat analytické společnosti GlobalData.
Nákup zelené energie a snižování odpadu. To jsou hlavní cesty, jak IKEA zlepšuje udržitelnost svého byznysu
Ekonews se v anketě mezi tuzemskými firmami ptají, jaké má jejich podnikání dopad na životní prostředí a jaké mají zkušenosti s vytvářením nefinančních zpráv. Za společnost IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko odpovídal manažer pro udržitelnost Tomáš Zeman.
Změna k lepšímu chystá kulatý stůl o dopadech Net Zero Industry Act na český průmysl
Změna k lepšímu chystá v průběhu Climate Week Prague expertní kulatý stůl, který se bude věnovat implementaci evropského nařízení Net Zero Industry Act a jeho dopadům na český průmysl.
Třinecké železárny odložily klíčový dekarbonizační projekt o dva roky, v ostatních pokračují
Třinecké železárny odcházejí od uhlí. Z projektů, které jim pomohou k čistšímu provozu a snížení emisí, nyní minimálně o dva roky odložily ten klíčový - výstavbu elektrické obloukové pece. Je totiž v rámci dekarbonizace nejnákladnější.
Mileniálové a generace Z táhnou udržitelné investice, uvádí nová zpráva investiční banky Morgan Stanley
Téměř všichni investoři narození od začátku osmdesátých let do začátku tisíciletí zařazují do svého portfolia udržitelné projekty. Zájem o zelené investice je ale v současnosti mezi všemi investory.
Satelity po dosloužení přispívají k oteplování planety, zjistili vědci. Zatím je jich málo, ale rychle přibývají
Nad hlavou lidem přibývá družic. Sledují, co se děje na povrchu, pomáhají s navigací a zjednodušují komunikaci. Nyní je jich okolo devíti tisíc, do patnácti let jich ale má být podle odhadů přes 60 tisíc.
„Věčných chemikálií“ v evropských vínech výrazně přibývá. Jednou z příčin mohou být pesticidy
Vína z Rakouska, Francie, Španělska, Itálie či Maďarska obsahují mnohem více věčných chemikálií, než tomu bylo v minulosti. Ročníky z počátku této dekády jich mají několikanásobně více než na začátku milénia, odhalila nová studie.
Devíti z deseti firem chybějí lidé, kteří by jim pomohli zlepšovat udržitelnost, ukazuje průzkum
Schopnost propojit byznysové myšlení s udržitelností patří podle průzkumu ManpowerGroup k hlavním požadavkům firem na budoucí zaměstnance. Polovina společností plánuje v tomto roce navýšit v této oblasti investice.
Zátiší Group má nového manažera udržitelnosti. Stará se o Mlýnec, Bellevue i Fresh&Tasty
Zátiší Group má od letošního března nového sustainability manažera. Do gastronomické skupiny patří stejnojmenná restaurace V Zátiší v Praze a dále restaurace Mlýnec, Bellevue či firemní kantýny a školní jídelny pod značkou Fresh&Tasty.
Milion a půl za dva stromy v centru Prahy. Magistrát oživuje centrum, aby lépe ochránilo lidi před vedrem
Dostat stromy do ulic, kde dříve nebyly, je nákladné. Díky novým technologiím a správnému výběru druhů se jim ale může dařit i ve vydlážděných centrech měst, jak ukazuje revitalizace Václavského náměstí a okolí.
Žvýkačky plné plastů. Tak proč nemají na obalu, že je v nich polyethylen či styren-butadien?
Většina prodávaných žvýkaček se vyrábí z různých syntetických kaučuků na bázi ropy. Podobají se tak materiálům používaným v pneumatikách automobilů a v přírodě se rozkládají velmi pomalu. Na světě se přitom ročně vyrobí kolem 2,4 milionu tun žvýkaček.