Životní styl
Udržitelnost v osobním životě zajímá stále více lidí. Dotýká se všeho od potravin, které jíme, přes oblečení a věci, jimiž se doma obklopujeme. A dokonce i hudby, kterou posloucháme.
Udržitelnost v osobním životě zajímá stále více lidí. Dotýká se všeho od potravin, které jíme, přes oblečení a věci, jimiž se doma obklopujeme. A dokonce i hudby, kterou posloucháme.
Shahram Agaajani se zaměřuje na urbanistickou architekturu a je příznivcem stavění města na městě. „Neměli bychom města jen rozšiřovat. Potřebujeme je moudře zhušťovat, kombinovat funkce a opravovat chyby,“ uvádí v rozhovoru pro Ekonews.
Pokud se povrch teflonové pánve poškodí v myčce či poškrábe kuchyňským náčiním, nelze jej považovat za bezpečný. Platí to i v případě, že je vystaven vysokým teplotám. Na trhu se už ale objevují možnosti, jak teflonové pánve uspokojivě nahradit.
Polovina návštěvníků výstav nepozná, že spirálovitá válcová světla studia Plastenco nejsou ze skla, ale z plastu. Časem je chtějí ekodesignéři vyrábět i z toho odpadního. Zatím to vyzkoušeli na modulárním nábytku.
Putování osamělého losa Emila zaujalo letos spoustu lidí. Režisérka Hana Nováková se na svou losí odyseu vydala už v roce 2003. Ve filmu, který představuje na filmovém festivalu Ji.hlava, hledá lidi z různých koutů světa, kteří se těmito savci nechali okouzlit.
Proti nárůstu civilizačních chorob se lidé snaží bojovat různě. Jednou z metod je lesní terapie, která se poprvé ve větším měřítku rozběhla v osmdesátých letech v Japonsku. Podobné akce jsou běžné i v Česku, přitom jednou z těch originálnějších je Lesní seznamka.
„Zvyšující se tlak na některá témata a na neziskovky podporuje přesvědčení našich dárců, že je potřeba podporovat dál. Cítí o to větší urgenci bojovat za dosažení cíle,“ uvádí Anna Kárníková, která do letošního roku byla spoluředitelkou Hnutí Duha.
Zdravé školní vaření nemusí být dražší. V mateřské škole v Dobroměřicích vaří převážně z lokálních surovin a dbají na co nejmenší množství potravinového odpadu. Za to, že děti jedí zdravě a navrch se naučí zodpovědnému přístupu k jídlu, školka získala jako první v Evropě zlatý certifikát SchoolFood4Change.
Lyžařská střediska se pomalu chystají na zimu a musí počítat s tím, že kvůli zvyšování průměrné teploty pozvolna ubývá dnů se sněhovou pokrývkou. To nutí provozovatele lyžařských středisek k investicím do infrastruktury, která zajistí umělý sníh a co nejdelší provoz během roku.
Tereza Kovalčíková si v Praze otevřela před šesti lety bezobalový obchod. Provedla ho přes covidové uzavírky, buduje komunitu na Instagramu a snaží se, aby bez zbytečných odpadů mohli nakupovat všichni.
Nadace Tisport dlouhodobě podporuje sportovní kluby v projektech vedoucích k lepšímu zacházení s odpady nebo šetření vodou. V minulé grantové výzvě finančně pomohla několika klubům při budování jejich zavlažovacích systémů.