Zemědělství

Jak hospodařit s půdou, aby na ní mohly pěstovat plodiny i budoucí generace? Co dělat, abychom byli schopni zadržovat vodu v krajině? Proč farmáři zkoušejí regenerativní zemědělství? Na tyto otázky se Ekonews snaží najít odpověď.

Pokud mají včely přístup jen k řepce, je to, jako bychom jedli celý život pouze rohlíky, říká včelař

Zimu loni podle projektu Coloss nepřežilo 26 procent českých včelstev, což je nejhorší výsledek za posledních 12 let. Hlavní roli sehrál teplý podzim, který přeje parazitovi kleštíku včelímu. Podle včelaře Josefa Kölbla z Včelařství Domovina, může docházet ke kolapsu včelstev i z nevysvětlitelných důvodů.

Valentina Podlesná|2025-10-03T21:57:59+02:0026. září 2025| Biodiverzita, Zemědělství| , , |

Předvolební ekodotazník: novelu zákona o předcházení ekologické újmě podporují všichni kromě SPD

Do voleb zbývají necelé dva týdny měsíc a Ekonews přinášejí přehled o tom, jak se největší politické strany stavějí k aktuálním ekologickým tématům. Jednou z novel, jejichž schválení je čeká v novém volebním období, je ta týkající se zákona o předcházení ekologické újmě.

S regenerativním zemědělstvím Mondelez narazil u některých dodavatelů v Česku na odpor

Ekonews se v anketě mezi tuzemskými firmami ptají, jaké má jejich podnikání dopad na životní prostředí a jaké mají zkušenosti s vytvářením nefinančních zpráv. Za americký potravinářský koncern Mondelēz International odpovídala Eva Železná, Corporate & Government Affairs Sr. Specialist v Mondelez Europe Services.

Sousedé mě chválí, že moje krávy jako jediné nestojí pořád v bahně, říká šlechtic

Místo boje s přírodou se snaží porozumět půdě a smířit se s počasím, které stejně neovlivní. „Regenerativní zemědělství pro mě znamená dívat se na přírodu a ptát se, jak by problém sama vyřešila,“ uvádí Wenzel Lobkowicz.

Krávy si užívají regenerativní pastvu až devět měsíců. Nově Wenzel Lobkowicz zkouší volně pást i prasata

Na drahenických pastvinách se krávy přesouvají každý den tak, aby tráva měla čas dorůst a půda regenerovat. Taková pastva pomáhá krajině a farmářům šetří peníze. Přesto ji zatím v tuzemsku zkouší málokdo.

Z levandule dělají v Raspenavě želé, sirupy i masážní oleje. S pletím záhonů pomáhají ovečky

V podhůří Jizerských hor v Raspenavě se nachází ekologická levandulová farma, která zaměstnává sociálně znevýhodněné. Adéla Heindorferová podnik provozuje pátým rokem a přes „covidové“ začátky dokázala okolí proměnit v místo, kde se mohou lidé občerstvit levandulovou limonádou, nakoupit v obchůdku nebo si jen odpočinout.

Irena Buřívalová|2025-09-03T22:12:58+02:0005. září 2025| Brandnews, Zemědělství| , |
Přejít nahoru