Z kalu jsme udělali registrovaný výrobek podobný keramzitu, říká expert na vodní hospodářství

Společnost HST Hydrosystémy má recept na to, jak čistit odpadní vody tak, aby se jim dařilo držet pod kontrolou výdaje za likvidaci kalů. „Jsme první zemí na světě, kde se podařilo karbochar jako produkt pyrolýzy registrovat,“ říká Jaroslav Fuka, oblastní ředitel HST Hydrosystémy, který byl u startu pilotního českého pyrolyzéru ČOV Trutnov

Martina Patočková|2022-07-26T10:28:08+02:0026. července 2022| Odpady| , , , |

Vylévat splašky na pole je nejsnazší. Čistírny tlačí na ministerstvo, aby to mohly dělat co nejdéle

Čistírny odpadních vod v Česku doposud většinu kalů, které vznikají z tekutého odpadu domácností, vylévaly na pole. Vycházelo to nejlevněji. Zvýšené nároky na jejich čistění mají tento byznys výnosný pro zemědělce postupně zarazit.

Chtěli omezit plýtvání potravinami v restauraci, tak zrušili polední menu. Nahradilo ho týdenní

„Čím větší výběr pro zákazníka máš, tím víc toho vyhodíš,“ uvádí Lukáš Hudeček šéfkuchař podniku Bar Cobra. Nejtěžší na tom, jak omezit plýtvání v gastronomii, je podle něj odhadnout poptávku. Kromě toho musí objednávat zboží s rozvahou a v kuchyni dbát na správné skladování surovin.

Valentina Podlesná|2022-11-11T15:07:09+01:0001. června 2022| Odpady, Životní styl| , , , |
Přejít nahoru