Papír a plast se v Česku třídí dobře, hůře na tom ale je alobal nebo obaly se speciální úpravou, u nichž není na první pohled poznat, o jaký materiál se jedná. Pomoci s rozeznáváním recyklačních značek mají aplikace na třídění odpadu, které také ukazují polohu třídicích kontejnerů.

Zhruba tři čtvrtiny obalů uvedených na český trh se vytřídí, uvádí společnost Eko-kom, která v tuzemsku provozuje systém sběru a recyklace obalových odpadů. „Lidé mohou své odpady třídit napříč celou ČR do více než 678 tisíc barevných nádob a průměrná docházková vzdálenost k nim je jen 89 metrů,“ uvádí Lucie Müllerová, mluvčí Eko-komu. Přesto u některých druhů obalů člověk těžko rozezná, jestli patří do modré, žluté, nebo hnědé popelnice.

Hlavně papírové obaly se speciální úpravou nebo obaly z biodegradabilního plastu dělají spotřebitelům potíže. „V tomto se snažíme na výrobce baleného zboží apelovat, aby obaly důkladně označili a vyráběli je z co nejlépe recyklovatelných materiálů,“ dodává Müllerová.

Ke správnému vytřídění různých druhů obalů pomáhají aplikace pro mobilní telefony či web, v tuzemsku fungují už tři.

Co do které popelnice, pozná mobil díky foťáku

Eko-kom nabízí mobilní aplikaci Kam třídit, která informuje o tom, kde se nacházejí veřejně přístupné kontejnery na třídění odpadů. Ukazuje i polohu sběrných dvorů. Aplikace je k dispozici od letošního dubna a jejím cílem je postupně zahrnout všechny třídicí kontejnery v Česku. „Online mapa se doplňuje jak z veřejných databází měst a obcí, tak přímo s pomocí uživatelů aplikace,“ vysvětluje Lucie Müllerová.

V mapě lze vyhledat konkrétní lokality podle adresy, nebo filtrovat sběrná místa podle druhů odpadu. Aplikace obsahuje i abecedního online průvodce správným tříděním odpadu. „Cílem je zvýšit informovanost o správném třídění odpadu, protože díky tomu může dojít k jeho následnému efektivnímu využití,“ uvádí Müllerová. Aplikaci Kam třídit si zatím stáhlo asi tisíc uživatelů.

Mobilní aplikaci na třídění odpadu SORTaPP spustila rovněž společnost Nestlé. S pomocí fotoaparátu na telefonu rozeznává recyklační značky a pomáhá správně určit, do které popelnice odpad patří. Na vývoji spolupracoval potravinářský koncern Nestlé s Eko-komem.

„Pomáhali jsme především se správným rozeznáváním všech recyklačních symbolů, které se vyskytují na obalech od nejrůznějších produktů. A od začátku se počítalo také s nadstavbou v podobě využití mapy s přehledem sběrných míst kamtřídit.cz,“ tvrdí Müllerová.

Malí výrobci elektřiny od nového roku vydělají více na prodeji přebytků

Aplikaci Ukliďme Česko používá 15 tisíc lidí měsíčně

Před dvěma lety spustil webovou aplikaci Kam s ním i spolek Ukliďme Česko. Na rozdíl od předchozích dvou aplikací se zaměřuje nejen na třídění odpadu, ale i předcházení jeho vzniku. Kromě mapy třídicích kontejnerů a sběrných dvorů najdou uživatelé v aplikaci i místa, kam mohou odnést nepotřebné věci z domácnosti. „Nejvíce si lidé vyhledávají, kam s pneumatikami, obchody, kam mohou donést kartonové krabice, re-use centra, sběrné dvory, kam se světelnými zdroji a bateriemi,“ popisuje mluvčí spolku Ukliďme Česko Radek Janoušek. Aplikaci měsíčně používá přibližně 15 tisíc uživatelů.

„Hlavní myšlenkou projektu bylo integrovat již dostupná data od měst a obcí, případně data získat ideálně přímo od provozovatelů míst. Jedině pak je totiž zaručena kvalita, úplnost a aktualizace dat,“ uvádí Janoušek a s tím, že některé databáze vytvářel sám spolek. Například databázi obchodů, kam mohou lidé odnést balicí materiál, stejně tak jako databázi sběrných dvorů, swapů či re-use center. Uživatelé mohou k jednotlivým místům v mapě dávat zpětnou vazbu, pokud se jim změní například otevírací doba.

Podle Janouška je důležité, aby se aplikace zaměřovala na odpad jako celek a nabízela i místa, kde se zpětně odebírají výrobky nebo materiály. „Aplikace ke správnému třídění nepochybně pomoci mohou, na druhou stranu tím, že jich existuje řada pro různé komodity, se to zbytečně rozmělňuje,“ dodává.

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.