Životní styl

Udržitelnost v osobním životě zajímá stále více lidí. Dotýká se všeho od potravin, které jíme, přes oblečení a věci, jimiž se doma obklopujeme. A dokonce i hudby, kterou posloucháme.

Je vegetariánství z hlediska klimatické změny řešením? Možná, ale nikoli realistickým

Existuje mnoho důvodů, proč omezit konzumaci masa nebo se ho zcela vzdát. Vegetariánem se člověk nejčastěji stane kvůli zvířatům. Druhým důvodem odklonu od masa je zdraví. A na třetím místě se většinou umístí obavy o životní prostředí.

Biopotravin v regálech tuzemských řetězců přibývá, na francouzský Carrefour ale zatím nemají

Spotřeba biopotravin v tuzemsku v peněžním vyjádření roste, přesto jejich podíl na celkové konzumaci zůstává nízký. Obchodní řetězce reagují rozšiřováním sortimentu i cílenými promo akcemi. Ve srovnání třeba s Francií však český trh stále šíří nabídky zaostává.

Ocet, prací soda, perkarbonát. Ekologické prostředky pro myčky nádobí bojují s konvenčními saponáty

Větší šetrnost k životnímu prostředí, méně „toxická“ domácnost. To jsou hlavní důvody, proč lidé dávají přednost ekologickým prostředkům na mytí nádobí oproti těm konvenčním. Jsou ale stejně účinné? A nepoškozují myčku?

Mileniálové mají rádi rostlinné alternativy masa a mléčných výrobků. Problémem je však vyšší cena

Rostlinné alternativy masa a mléčných výrobků se stávají významnou součástí nabídky obchodníků. Zákazníci jsou však citliví na cenu, stejně jako u biopotravin. V posledních letech proto omezili nákup alternativ k masu, které podražily kvůli inflaci nejvíce.

Nejproblematičtější jsou pro zdraví pesticidy a plasty, říká výzkumník zaměřující se na karcinogenní látky

Označit látku za karcinogen není jednoduché. „Zařazení musí vycházet z dlouhodobého výzkumu, který se provádí na velké skupině lidí vystavené dané látce ve vyšší dávce,“ vysvětluje Pavel Rössner z Oddělení toxikologie a molekulární epidemiologie Ústavu experimentální medicíny AV ČR.

Valentina Podlesná|2025-05-23T11:46:53+02:0026. května 2025| Životní styl| , |

Případů rakoviny v západní společnosti přibývá. Může za to znečištění, mikroplasty i zpracované potraviny

Rakovina postihuje především starší populaci. V posledních letech ale přibývá pacientů i mezi mladšími ročníky. Podle dat Masarykova onkologického ústavu v Brně ročně přibude zhruba jedno procento Čechů s rakovinou ve věku do 39 let.

Přejít nahoru