Olivový olej nepoužívám, není lokální, říká michelinský šéfkuchař z italských Dolomit

Michelinský šéfkuchař Norbert Niederkofler patří mezi pionýry udržitelné gastronomie. V začátcích sklízel za svůj nápad vařit jen ze sezónních a lokálních surovin posměch, dnes patří jeho menu mezi nejvyhlášenější v Jižním Tyrolsku.

Jednodušší je začít se změnou u sebe. Já jsem ekologem z donucení, říká scenárista Marek Epstein

Známý český scenárista Marek Epstein o sobě mluví jako o ekologovi z donucení. „Po deseti letech přikládání uhlí do kotle, jsem odložil lopatu, špinavá prostěradla, noční paniku ze zaseklé brikety a pořídil tepelné čerpadlo,“ říká ve své „udržitelné“ zpovědi pro Ekonews.

Jitka Vlková|2024-10-12T09:16:32+02:0005. ledna 2024| Životní styl| , , , |

Klimatická neutralita bude pro turistický ruch výzva, říká šéf lyžařského areálu v Dolomitech

Začátek lyžařské sezony se v italském Jižním Tyrolsku vydařil. Počasí přálo a sněhu bylo dost. V posledních letech to ale ani tady, v obřích Dolomitech, nemusí být pravidlem. Dopady klimatické změny pociťují zejména kvůli rostoucí průměrné teplotě a nevyzpytatelnému počasí.

Novoroční toxická sprcha pro lidi i životní prostředí. Při ohňostrojích se spálí tuny chemických látek

Zábavní pyrotechnika je zodpovědná za tuny vypuštěných škodlivých látek. Některá česká města novoroční ohňostroje nepořádají již několik let, letos se k nim přidávají i po výzvě ministra vnitra další. Jiná naopak v ohňostrojích pokračují.

Redakce Ekonews|2023-12-30T10:20:43+01:0030. prosince 2023| Životní styl| , , |

Darování jídla a dalšího zboží komplikují daně. Potravinami se přitom nesmyslně plýtvá

Třetina potravin vyprodukovaných na celém světě přijde podle dostupných mezinárodních statistik vniveč. V číslech to představuje něco kolem 1,3 miliardy tun jídla ročně. S produkcí potravin navíc souvisí zhruba deset procent globálních emisí skleníkových plynů.

Irena Buřívalová|2024-01-03T08:49:50+01:0027. prosince 2023| Odpady, Životní styl| , , |

Po žlutém mechu z recyklovaných tenisáků klušou koně za desítky milionů korun. Budou z něj možná i boty

Na ploše jízdárny Ondřeje Nágra nad Mariánskými Lázněmi se prohání výstavní hnědáci, žlutého odstínu písku na pár místech si nevšímají. Jde o recyklát z tenisových míčků, který zde už pár měsíců úspěšně testují.

Přejít nahoru