Životní styl
Udržitelnost v osobním životě zajímá stále více lidí. Dotýká se všeho od potravin, které jíme, přes oblečení a věci, jimiž se doma obklopujeme. A dokonce i hudby, kterou posloucháme.
Udržitelnost v osobním životě zajímá stále více lidí. Dotýká se všeho od potravin, které jíme, přes oblečení a věci, jimiž se doma obklopujeme. A dokonce i hudby, kterou posloucháme.
Jedenáct procent z 252 léků, které jsou pro lidstvo podle Světové zdravotnické organizace základní, je výhradně rostlinného původu. To znamená, že bez přírodních zdrojů by o ně lidstvo přišlo. Vyrobit je totiž neumí.
Každý chce svým potomkům vybavit pokoj tak, aby byl co nejbezpečnější. Na okna či zásuvky dáváme dětské pojistky. Myslíme ale dostatečně i na další rizika, která se s interiérem pojí? Patří mezi ně například toxické látky, upozorňuje odbornice spolku Arnika Karolína Brabcová.
Čtyři pětiny niv z oblasti nejdelší řeky Evropské unie a jejích přítoků se za poslední století ztratily. Na pitné vodě z Dunaje je přitom v Evropě závislých asi dvacet milionů lidí. Jak tento trend zvrátit?
Tak zvané věčné chemikálie se nachází v různém množství v krvi všech Nizozemců, zjistil první celonárodní průzkum provedený v této zemi. Průzkum je součástí tažení Nizozemí proti těmto látkám a snahy je zakázat v celé Evropě.
Ačkoli v Česku firmy nabízející biopotraviny mají své věrné zákazníky, zájem o „zdravější“ jídlo celkově spíše stagnuje. Prodeje biopotravin poškodilo mimo jiné všeobecné zdražování a s tím související pokles reálných příjmů v posledních letech, i když Češi a Češky zdravě jíst chtějí.
Dlouhé vlny veder mohou být nebezpečné hlavně pro starší osoby, malé děti, lidi pracující venku nebo osoby s dalšími zdravotními problémy. Jak se během horkých dní chránit tak, abychom zatížili organismus co nejméně, radí lékařka Marie Bourne.
Bistro Etapa v pražském Karlíně se snaží o co nejmenší produkci biologického odpadu. S respektem k surovinám se z nich jeho kuchaři snaží dostat co nejvíce. Ze zeleninových slupek připravují chipsy, další zbylé suroviny fermentují nebo konzervují.
Vlny veder trápí v létě obyvatele měst, kteří jsou ohroženější i kvůli častějším tropickým nocím. V Praze má proto vzniknout mapa „oáz“, kam by bylo možné se přes den přijít ochladit. Po celé republice se také hodně sází na pítka a mlžítka.
Jako lidé jsme nadáni rozumem a vědomím sebe sama, což nám dává příležitost podporovat životní prostředí, a tím posilovat náš vlastní ekosystém. Co konkrétně tedy můžeme pro hmyz dělat na našich zahradách, balkonech, v obcích a regionech?
Když se ohraný tenisový míček dostane na skládku, rozkládá se tam zhruba čtyři sta let. Jenže proč jej hned likvidovat, řekla si Veronika Fejtová a vytvořila sedací vak Acebag. Díky němu zvítězila ve čtvrtém ročníku eko-designérské soutěže Reborn Design 2025, která se zaměřuje na využití odpadu.