Jediné, co nezužitkujeme, jsou slupky od česneku a kosti, říká restauratér Pavel Drdel

Že se dá z 90 procent každodenně vařit z lokálních surovin, dokazuje podnikatel Pavel Drdel ve své restauraci Sůl a Řepa v jihočeských Strakonicích. Podporuje farmáře v regionu, díky čemuž ušetří spoustu emisí z dopravy, a navíc vaří téměř beze zbytků. Jak sám říká, je trochu fanatik.

Koupili si falešné miniprasátko. Nyní se v Azylu Štětinka starají o mazlíčky, kteří se „vymkli“

Čím dál tím více lidí si pořizuje do bytu roztomilá selátka. Jakmile se z nich ale vyloupnou velká prasata, zbavují se jich. Azyl Štětinka se o ně stará. Momentálně shání prostředky, aby mohl koupit pozemek a nabídnout důstojné prostředí až 40 prasatům.

Irena Buřívalová|2024-04-04T09:37:56+02:0004. dubna 2024| Životní styl| , , |

Látkové pleny už nejsou v kurzu, jejich prodeje klesají. Některé firmy s výrobou proto končí

Trh s moderními látkovými plenami v posledních letech upadá. Podle výrobců se nová generace rodičů spíše přiklání k těm jednorázovým a látkové pleny již nejsou takovým trendem. Někteří čeští, ale i zahraniční výrobci, pokles neustáli a ukončili výrobu.

Valentina Podlesná|2025-04-28T17:37:11+02:0025. března 2024| Životní styl| , |

Chceme do Česka přivést novou formu šetrnějších pohřbů, kompostování nebožtíků, říká hrobník

V Česku se pomalu rozbíhají šetrnější pohřby, zatím v podobě přírodního pohřbívání. Podle jejich propagátora Adama Vokáče je nejekologičtější pohřbívat celá těla do země, bez rakve, zavinuté v lněné látce. K této praxi máme ale kvůli přísné legislativě daleko.

Irena Buřívalová|2024-03-18T08:45:33+01:0018. března 2024| Životní styl| , , |

I rajská nebo svíčková s knedlíkem mohou být nutričně vyvážené pokrmy, říká ministerstvo školství

Spotřební koš pro školní jídelny se má po třiceti letech změnit. Nejdříve ale až od ledna příštího roku. Neziskové organizace si stěžují na „šnečí“ tempo. Jídla, která neodpovídají nárokům na moderní stravování, přitom konzumuje 1,8 milionu žákyň a žáků v 8500 jídelnách.

Lednice by měla být plná ze tří čtvrtin. Přeplněnost zvyšuje riziko plývání, radí expertka Zachraň jídlo v mé kuchyni

K menšímu plýtvání potravinami také přispívá i jejich správné skladování. Nechala jsem tedy do své kuchyně nahlédnout experty organizace Zachraň jídlo, aby mi poradili, jak potraviny skladovat lépe.  

Přejít nahoru