Ekonews, o udržitelnosti, byznysu a ESGMartina Patočková2025-05-03T22:42:05+02:00

„Věčných chemikálií“ v evropských vínech výrazně přibývá. Jednou z příčin mohou být pesticidy

Vína z Rakouska, Francie, Španělska, Itálie či Maďarska obsahují mnohem více věčných chemikálií, než tomu bylo v minulosti. Ročníky z počátku této dekády jich mají několikanásobně více než na začátku milénia, odhalila nová studie.

Projížďka na slonech nebo velbloudech je pro mě tabu, uvádí propagátorka udržitelného cestování

Pavla Wernerová je propagátorkou udržitelnosti v mnoha oblastech od cestování po investice. To vše zaštiťuje svým projektem Za lepší život. Při pobytech v zahraničí varuje před nákupem zbytečných tretek, vyvážení mušlí a atrakcemi se zvířaty. Sama se snaží jezdit na „dovolené s přesahem“, kde uklízí odpadky nebo učí angličtinu.

Irena Buřívalová|05. srpna 2024| Rozhovory, Životní styl| , , |

Když vidíte, jak obrovská masa lidí přijde na koncert a co po ní zbyde, chcete dělat něco jinak, říká Ben Cristovao

Když v roce 2019 naplnil Ben Cristovao první O2 Arénu, tak si se svým manažerem Lukášem Rychtaříkem uvědomili, co taková masa lidí dokáže udělat. A začali přemýšlet, jak příště vymyslet koncert lépe s menšími dopady na životní prostředí.

Martina Patočková|05. srpna 2024| Podcasty| , , |

KVÍZ: Co mohou restaurace dělat, aby byly udržitelnější?

Restaurace a vůbec celý obor gastronomie mají velký potenciál zapracovat na dopadech svého byznysu na životní prostředí. Jednak v něm vzniká spousta obalů, které se okamžitě stávají odpadem, a to nejen v klasických fast foodech, a jednak se v něm plýtvá jídlem. Zjistěte, co víte o udržitelnosti restaurací, hospod a bister.

Redakce Ekonews|02. srpna 2024| Kvízy, Životní styl| , |

Bazén páchnoucí „chlorem“ bojuje s nečistotami, ale škodí zdraví. Řešením je více se sprchovat

Česko je zemí bazénů. Jenže příhodné letní osvěžení může představovat také zdravotní riziko. To v případě, že je ve vodě příliš vysoká koncentrace vázaného chloru, parazitů, řas a dalších choroboplodných zárodků. Základem by měla být správná hygiena.

I „biokrávy“ to mají radši vevnitř. Na pastvě je obtěžují mouchy a vedro, říkají mlékaři z jižních Čech

Jihočeští farmáři hospodaří v ekologickém režimu zhruba patnáct let. Chovat „biokrávy“ na mléko sice není jednoduché, výnosy jsou bez pesticidů nejisté, ale pochvalují si, že nehuntují půdu chemií. Povědomí o jejich mléčných produktech prodávaných pod značkou Farma Struhy roste.

Irena Buřívalová|29. července 2024| Zemědělství| , , |

Vedra vtrhla do měst. Lidem mají ulevit mlžící sprchy, „cool zóny“ i zelené střechy

Vlny veder jsou v důsledku změny klimatu častější. Zejména ve městech, kde se tvoří tepelné ostrovy v místech bez zeleně, mohou teploty stoupat daleko za hranici snesitelnosti. Samosprávy po celém světě zavádějí opatření, která život obyvatelům v letních měsících usnadní.

Irena Buřívalová|24. července 2024| Klimatická změna| , |

Přednáška pro zaměstnance k lepšímu životnímu prostředí nestačí, říká konzultantka

Většina firem chce být udržitelná, ale nesmí je to stát nic navíc. „Pokud při konzultaci zjistí, že cesta k udržitelnosti by znamenala vyšší výdaje, mají tendenci couvat,“ říká Markéta Svobodová, která před devíti lety založila sdružení RespON, pomáhající firmám s udržitelností.

Zuzana Keményová|23. července 2024| Byznys, ESG| , , |
Přejít nahoru