Zemědělství
Jak hospodařit s půdou, aby na ní mohly pěstovat plodiny i budoucí generace? Co dělat, abychom byli schopni zadržovat vodu v krajině? Proč farmáři zkoušejí regenerativní zemědělství? Na tyto otázky se Ekonews snaží najít odpověď.
Jak hospodařit s půdou, aby na ní mohly pěstovat plodiny i budoucí generace? Co dělat, abychom byli schopni zadržovat vodu v krajině? Proč farmáři zkoušejí regenerativní zemědělství? Na tyto otázky se Ekonews snaží najít odpověď.
Rodinné vinařství Kadubcovi se nachází v malebné obci Lipov na Hodonínsku a nabízí skvostná moravská vína. Nejde však zdaleka o jediný produkt. Známá jsou také jejich tradiční povidla: Lenka a Martin Kadubcovi je vyrábějí s takovou láskou a péčí, že za ně získali ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje.
Česko a dalších deset zemí Evropské unie požaduje, aby Unie zmírnila připravované nařízení o kontrole odlesňování. Argumentují přílišnou administrativní náročností a požadují, aby se pravidla vyhnula státům, kde lesů razantně neubývá.
Ústřice čistí okolí od fluoru a dusíku. Navíc ukládají do svých lastur tolik uhlíku, že z velké části kompenzují i oxid uhličitý vyprodukovaný při jejich chovu a sklizni, uvádí nová studie irských vědců.
Na polabské farmě v Semicích zkraje května sklidili první ředkvičky, jarní cibulky a saláty „little gem“. Cukety teprve klíčí. Hana Sahulová Součková na necelých 40 hektarech půdy pěstuje brambory, zeleninu, ale také jedlé květy. O odbyt se jí stará Košík.cz a restaurace.
Roky trvalo Lejle Abbasové pochopit, že když je v Africe, musí vypnout evropské myšlení. A to i když chce místní Masaje naučit udržitelnosti. V odlehlé oblasti Loita Hills, kam Abbasová roky jezdí a spolupracuje s neziskovou organizací RedTribe, je ekologie na posledním místě.
Omezení obdělávání půdy a větší pěstování krycích plodin vede k lepší funkci půdy. A to jak na ekologických, tak na konvenčních farmách. Naopak na způsobu hospodaření záleží méně, ukazuje studie nizozemských vědců publikovaná v časopisu Science.
Evropští poslanci ve čtvrtek rozhodli o snížení ochrany divoce žijících vlků. Nově bude možné tyto šelmy snadněji likvidovat, pokud budou představovat hrozbu pro hospodářská zvířata.
Vína z Rakouska, Francie, Španělska, Itálie či Maďarska obsahují mnohem více věčných chemikálií, než tomu bylo v minulosti. Ročníky z počátku této dekády jich mají několikanásobně více než na začátku milénia, odhalila nová studie.
Čokoládová vajíčka se údajně poprvé objevila před více než třemi stoletími na dvoře Ludvíka XIV. Nakolik udržitelně ale dnes velcí výrobci přistupují k výrobě čokolády, která je tvoří? To letos pošesté hodnotil žebříček Chocolate Scorecard.
„Pro podniky, jako je Sonnentor, je často složité vybalancovat cestu mezi ekologickými a ekonomickými aspekty. V prvních fázích totiž mnohdy stojí na protilehlých miskách vah,“ říká Tereza Hemzová, manažerka CSR a marketingu v čejkovické firmě.