Zemědělství

Jak hospodařit s půdou, aby na ní mohly pěstovat plodiny i budoucí generace? Co dělat, abychom byli schopni zadržovat vodu v krajině? Proč farmáři zkoušejí regenerativní zemědělství? Na tyto otázky se Ekonews snaží najít odpověď.

Povidla děláme jen z tradiční horňácké odrůdy, říká Martin Kadubec

Rodinné vinařství Kadubcovi se nachází v malebné obci Lipov na Hodonínsku a nabízí skvostná moravská vína. Nejde však zdaleka o jediný produkt. Známá jsou také jejich tradiční povidla: Lenka a Martin Kadubcovi je vyrábějí s takovou láskou a péčí, že za ně získali ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje.

Redakce|2025-06-09T22:46:30+02:0003. června 2025| Komerční sdělení, Zemědělství| |

Šalvěj pomůže proti škůdcům na salátech, kefír proti plísním na okurkách, radí mladá farmářka

Na polabské farmě v Semicích zkraje května sklidili první ředkvičky, jarní cibulky a saláty „little gem“. Cukety teprve klíčí. Hana Sahulová Součková na necelých 40 hektarech půdy pěstuje brambory, zeleninu, ale také jedlé květy. O odbyt se jí stará Košík.cz a restaurace.

Do Afriky vozí menstruační kalhotky. Pro Masajky mají cenu zlata a pomalu se mezi nimi dědí, říká Lejla Abbasová

Roky trvalo Lejle Abbasové pochopit, že když je v Africe, musí vypnout evropské myšlení. A to i když chce místní Masaje naučit udržitelnosti. V odlehlé oblasti Loita Hills, kam Abbasová roky jezdí a spolupracuje s neziskovou organizací RedTribe, je ekologie na posledním místě.

Zuzana Keményová|2025-05-14T09:09:09+02:0014. května 2025| Rozhovory, Zemědělství| , |

Čím více zemědělci orají, tím je půda méně zdravá. Nová studie přinesla překvapivé výsledky

Omezení obdělávání půdy a větší pěstování krycích plodin vede k lepší funkci půdy. A to jak na ekologických, tak na konvenčních farmách. Naopak na způsobu hospodaření záleží méně, ukazuje studie nizozemských vědců publikovaná v časopisu Science.

„Věčných chemikálií“ v evropských vínech výrazně přibývá. Jednou z příčin mohou být pesticidy

Vína z Rakouska, Francie, Španělska, Itálie či Maďarska obsahují mnohem více věčných chemikálií, než tomu bylo v minulosti. Ročníky z počátku této dekády jich mají několikanásobně více než na začátku milénia, odhalila nová studie.

Čokoládové Velikonoce bez dětské práce a pesticidů. Bodovali Nizozemci, výrobce Milky se nevyznamenal

Čokoládová vajíčka se údajně poprvé objevila před více než třemi stoletími na dvoře Ludvíka XIV. Nakolik udržitelně ale dnes velcí výrobci přistupují k výrobě čokolády, která je tvoří? To letos pošesté hodnotil žebříček Chocolate Scorecard.

Tomáš Pohanka|2025-04-18T18:34:44+02:0019. dubna 2025| Byznys, Zemědělství, Životní styl| , , |
Přejít nahoru