Životní styl
Udržitelnost v osobním životě zajímá stále více lidí. Dotýká se všeho od potravin, které jíme, přes oblečení a věci, jimiž se doma obklopujeme. A dokonce i hudby, kterou posloucháme.
Udržitelnost v osobním životě zajímá stále více lidí. Dotýká se všeho od potravin, které jíme, přes oblečení a věci, jimiž se doma obklopujeme. A dokonce i hudby, kterou posloucháme.
„Současný systém produkce a spotřeby potravin dlouhodobě nemůže fungovat. Změna je nutná, a pokud se k ní neodhodláme sami, tak k ní budeme přinuceni okolnostmi,“ říká Dana Kapitulčinová, spolupracovnice Centra pro otázky životního prostředí UK.
Známá česká scénáristka a režisérka Alice Nellis se snaží v domácnosti chovat tak, aby dopad na životní prostředí byl co nejmenší, ať už jde o odpady či spotřebu energií.
Volně se pohybující kočky přetěžují kapacity útulků a ohrožují populace divokých zvířat. Problém může podle odborníků a aktivistů vyřešit nový zákon a změna přístupu chovatelů.
Letošní leden byl již podesáté měsícem, během něhož se lidé snaží ze svého jídelníčku vypustit živočišné produkty. Oficiálně se do výzvy iniciativy britské neziskové společnosti Veganuary celosvětově loni přihlásilo kolem 700 tisíc lidí. Proč to tedy nezkusit?
Na vysoké škole založil spolek snažící se o co „nejzelenější“ univerzitní půdu. Dnes Matěj Pokorný prodává oblečení značek, u nichž se snaží garantovat, že patří mezi ty nejvstřícnější k životnímu prostředí.
Půjčovny hraček šetří peníze, prostor doma i životní prostředí. Hračky se dají půjčovat i na dálku, přičemž půjčovné se pohybuje od desetikorun týdně po vyšší stovky měsíčně. Zejména v případě nejmenších dětí dává služba smysl čím dál tím většímu počtu rodičů.
Když se rozhodnete „provětrat“ šatník a vytřídit z něj nenošené oblečení, nezbývá než se zamyslet, kam s ním. Tou poslední variantou by přitom mělo být vyhodit ho do černé popelnice. Ekonews přinášejí tipy, jak se dá život oděvů ještě o něco prodloužit.
Michelinský šéfkuchař Norbert Niederkofler patří mezi pionýry udržitelné gastronomie. V začátcích sklízel za svůj nápad vařit jen ze sezónních a lokálních surovin posměch, dnes patří jeho menu mezi nejvyhlášenější v Jižním Tyrolsku.
Po skončení vánoční sezóny řeší řada lidí, kam se stromkem v květináči. Ne všechny je totiž vhodné sázet zpátky do přírody, upozorňují experti.
Známý český scenárista Marek Epstein o sobě mluví jako o ekologovi z donucení. „Po deseti letech přikládání uhlí do kotle, jsem odložil lopatu, špinavá prostěradla, noční paniku ze zaseklé brikety a pořídil tepelné čerpadlo,“ říká ve své „udržitelné“ zpovědi pro Ekonews.