Dětský pořad České televize Planeta je Prga, který se věnuje tématům životního prostředí, se dočkal knižní podoby. Na papíře, stejně jako už předtím na obrazovce, seznamuje děti s ekologií humornou a zábavnou formou.

Děti knihou provází hlavní hrdinka, princezna Prga, která bojuje s neekologickými monstry ničícími naší planetu. Dětská akční hrdinka s duhovými vlasy předkládá malým čtenářům největší současné výzvy týkající se životního prostředí. Na ukázku z knihy se můžete podívat zde. Kniha je už k mání v českých knihkupectvích.

Publikace má 176 stran a věnuje se tématům jako sucho, pesticidy, znečištění ozvduší z výfukových plynů, znečištění krajiny a vody plasty, výrobu elektřiny z fosilních paliv, nadměrná výroba či odlesňování. Prga dětem vysvětluje, jaký mají dopad na krajinu i na naše zdraví a jak se dá situace změnit a zlepšit a jak je například důležité šetřit s vodou, netopit uhlím nebo třídit.

Knihu napsal dramaturg dětských pořadů České televize Petr Hauzírek a ilustroval Daniel Špaček, autor vizuálního stylu dětského kanálu České televize Déčko. Na její grafice a ztvárnění se podíleli grafický designér Bohumil Vašák a grafička Veronika Kopečková. Kniha, kterou vydala Česká televize ve své nové Edici ČT, je vytištěna ekologickým tiskem na certifikovaném FSC papíru.

Prga, ta která rozzlobila velkozemědělce

Kniha vychází ze stejnojmenného osmidílného dětského televizního pořadu Planeta je Prga. Před časem jsme psali o tom, jak jeden z dílů věnujících se problematice pesticidů rozzlobil tuzemské velkozemědělce.

Agrárníkům se zdálo, že pořad zjednodušuje a zkresluje informace a pohled na české zemědělství. Vadilo jim zejména, že se v pořadu o pesticidech hovoří jako o jedech a označili je jako „ve své podstatě lékem“ na rostliny. ČT se bránila tím, že všechny díly kresleného seriálu Planeta je Prga jsou pojaté s dávkou nadsázky a zjednodušení tak, aby malí diváci problémy současného světa vstřebali. Po kritice velkozemědělci však některé pasáže pořadu upravila.

Nutno dodat, že pesticidy představují velký problém pro biodiverzitu, velkoplošné průmyslové zemědělství také patří spolu s obcemi ke dvěma největším znečišťovatelům vody. Představují problém také pro zdroje pitné vody, což vyžaduje masivní státní investice. Zemědělci zdůrazňují, že množství používaných pesticidů v posledních letech kleslo, podle nedávné zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) však stát nemá kompletní data o skutečné spotřebě pesticidů v zemědělství.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.