Dožere návnadu v pasti, otevře si dvířka a odejde. Počty invazního medvídka mývala v Česku rostou

Mýval severní je roztomilý a šikovný, ale v Česku je hrozbou pro měkkýše, drobné obratlovce i ptáky. Nebojí se vody, všude vyleze, umí si poradit i s ptačími budkami a dostat se z pastí. V Německu žije už ke dvěma milionům mývalů a počty rostou i v tuzemsku.

Tereza Koudelová|2025-06-03T20:46:49+02:0004. června 2025| Zemědělství| , |

Maso už balíme bez vaničky. Ušetříme tím 56 tun plastu ročně, říká manažer Tesca

„Je důležité, aby členské státy Evropské unie zaujaly k novému evropskému nařízení o obalech jasné stanovisko,“ říká Jaroslav Vodáček, který je v Česku hlavním manažerem zodpovědným za obaly v řetězci Tesco. „Je to ale složité, protože chybějí prováděcí předpisy,“ dodává.

redakce|2025-06-03T20:50:52+02:0004. června 2025| Brandnews| , , |

Farmářským bedýnkám pomohl covid. Zhruba stovka komunit má dnes „vlastního“ zemědělce

Zelenina v bio kvalitě, přímý vztah s farmářem a podpora lokální ekonomiky. To jsou hlavní důvody, proč se stále více lidí zapojuje do komunitou podporovaného zemědělství. Pěstitelům tento model přináší hlavně jistotu odbytu a stabilní příjem už před začátkem hlavní sezony.

Za několik desítek let budeme žít v úplně jiném světě. Firmy by se měly připravit, říká spoluautor kurzu KlimaReady

Jak připravit firmy na klimatickou budoucnost? Změna k lepšímu společně s WWF a Centrem pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy spustila nový kurz KlimaReady: průvodce, který vysvětluje dopady klimatické krize a nabízí cesty, jak se na ni v byznysu připravit.

Povidla děláme jen z tradiční horňácké odrůdy, říká Martin Kadubec

Rodinné vinařství Kadubcovi se nachází v malebné obci Lipov na Hodonínsku a nabízí skvostná moravská vína. Nejde však zdaleka o jediný produkt. Známá jsou také jejich tradiční povidla: Lenka a Martin Kadubcovi je vyrábějí s takovou láskou a péčí, že za ně získali ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje.

Redakce|2025-06-09T22:46:30+02:0003. června 2025| Komerční sdělení, Zemědělství| |

Udržitelnost není o elektroautech a o solárech. Vždy je o tom, jestli změna firmě pomůže, uvádí poradce

Za svoji praxi zjistil, že nemá cenu nikoho přesvědčovat. „Ukážu jim možnosti, které mají. Finální rozhodnutí, jestli do toho půjdou, nebo ne, je na firmě,“ uvádí Lukáš Kalvoda, který pomáhá podnikům s udržitelností a ESG.

Přejít nahoru