Klimatická změna a vypořádávání se s jejími dopady jsou jedním z témat, o která by se měla budoucí hlava státu zajímat. Zeptali jsme se proto všech kandidátů, nakolik důležitá je pro ně zelená transformace. V anketě Ekonews pak dostali šanci podělit se o vlastní přístup k „udržitelnějšímu“ životu. Dnes přichází na řadu Karel Diviš, který z prezidentského klání na čas vystoupil kvůli údajnému nedostatku potřebných podpisů občanů.

Diviš na své „prezidentské“ webové stránce témata udržitelnosti nebo ochrany klimatu nezmiňuje. Mezi jeho programové priority patří „seberealizace“ (občanů), regiony, které nezaostávají za Prahou, nebo „hi-tech“ obrana země. Na otázku Ekonews odpověděl, že „udržitelnost, recyklace, ekologie a CSR“ jsou témata, která by chtěl akcentovat. „Stala by se nedílnou součásti mé dlouhodobé prezidentské agendy,“ napsal.

Kriticky se ale staví k Zelené dohodě, jejímž cílem je, aby Evropa byla v roce 2050 klimaticky neutrální. „Vše, co vede k ochraně planety a životního prostředí, je v pořádku, nicméně v tuto chvíli se ukazuje, že Green Deal nebyl zcela propočítán a domyšlen i se všemi negativními důsledky tak, abychom se nedostali do pasti nadměrného zdražování,“ myslí si.

Co Karel Diviš odpověděl na otázky Ekonews?

  1. Snažíte se ze svého jídelníčku vynechat maso, hlavně hovězí, případně ho vůbec nejíte? Ne, maso je naopak pevnou součástí mého jídelníčku.
  1. Nakupujete oblečení i v kamenném či online secondhandu? Ano, občas v rámci charitativních akcí.
  1. Kupujete udržitelnou módu „slow fashion“? Ano, pokud se mi líbí.
  1. Uvažujete v blízké době o nákupu elektroauta, případně tento vůz již máte? Ne, nemám a neuvažuji, zejména z důvodu nedostatečné infrastruktury pro provoz.
  1. Využíváte doma zelenou elektřinu (tj. nabídku od poskytovatele, který elektřinu nakupuje z obnovitelných zdrojů)? Využívám tarify ČEZ a PRE.
  1. Snažíte se nakupovat některé potraviny a zboží bez obalu (např. luštěniny, ořechy, ovoce, tekutou drogerii)? Ne, chodím spíše do klasických obchodů.
  1. Když si kupujete kávu/čaj s sebou, používáte vlastní kelímek/hrnek? Ne, kávu a čaj s sebou zpravidla nekupuji. Raději si vychutnám atmosféru v kavárně nebo čajovně.
  1. Třídíte bioodpad? Ne.
  1. Nakupujete, pokud je na výběr, raději biopotraviny než klasické konvenční? Ano, biopotraviny mám rád.
  1. Když létáte, snažíte se svoje lety „offsetovat“ a jak? Zatím ne.
Prezidentští kandidáti: Jaroslav Bašta tvrdí, že je dobře, že si Česko v zelené transformaci nevede dobře
Prezidentští kandidáti: Pavel Fischer hodlá zvát na Hrad všechny, kdo k udržitelnosti mají co říci
Prezidentští kandidáti: Marek Hilšer říká, že naše budoucí prosperita závisí na udržitelnosti
Prezidentští kandidáti: Danuše Nerudová chce být mluvčí klimatické změny
Prezidentští kandidáti: Tomáš Zima má za to, že pokud změny nebudou podporovat občané, nezískají dynamiku
Prezidentští kandidáti: Podle Josefa Středuly nemá Česko plán, jak plnit své závazky k udržitelnosti
Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.