Klimatická změna a vypořádávání se s jejími dopady jsou jedním z témat, o která by se měla budoucí hlava státu zajímat. Zeptali jsme se proto všech kandidátů, nakolik důležitá je pro ně zelená transformace. V anketě Ekonews pak dostali šanci podělit se o vlastní přístup k „udržitelnějšímu“ životu. Dnes odpovídá Marek Hilšer.

Podle Marka Hilšera je  udržitelnost  společně s problematikou obnovitelných zdrojů a demokratizací energetiky už nyní jedním z jeho zásadních témat. „Nevolíme mezi šetrností a blahobytem, udržitelnost je podmínkou budoucí prosperity,“ sdělil Hilšer.

Nejvíce se ho dotýká třeba to, že v půdě ubývá organické složky, čehož si všiml zejména na své cestě po Ukrajině. „Projížděl jsem od západu na jihovýchod ze Lvova až do Oděsy a Mykolajivu. Kromě válečné zkázy, která mě samozřejmě zasáhla, jsem viděl také čerstvě zoraná pole se silnou vrstvou tmavé, hutné, zdravé půdy. Proti tomu vypadají české lány na mnoha místech, jako kdyby byly pokryté prachem a pískem,“ líčí svou zkušenost Hilšer.

Vedle degradace půdy se začal Hilšer podrobněji zajímat o cirkulární ekonomiku. „Vědecké studie, které odhadují, že při současnému tempu produkce odpadu bude ve světových oceánech do roku 2050 více plastů než ryb, jsou otřesné. Myslím, že prezident opravdu může aktivně přispívat ke změně myšlení a chování lidí, které je zapotřebí, abychom zvrátili tento trend. V oblasti klimatické změny je už ve veřejné debatě konečně slyšet řada fundovaných hlasů, které bych chtěl podpořit spolu s mladými lidmi, kteří dodávají těmto hlasům naléhavost, energii a vůli věci měnit,“ podělil se o své plány Hilšer.

S přístupem Evropské unie je v oblasti přechodu na udržitelné zdroje víceméně spokojen. „Těší mě, že zelená transformace je nevyhnutelný trend a v Česku to začínáme chápat. Změna myšlení by mohla být rychlejší, ale kvituji, že i tradičně ‚klimaskeptické‘ politické strany, včetně těch, které jsou nyní ve vládě, přistupují k této věci odpovědně. České předsednictví EU v tomto směru podalo solidní výkon. Věřím, že Zelená dohoda a balíček Fit for 55 bude v tomto směru velkým impulzem,“ shrnul Hilšer.

Co Marek Hilšer odpověděl v anketě Ekonews?

  1. Snažíte se ze svého jídelníčku vynechat maso, hlavně hovězí, případně ho vůbec nejíte? Ne. Maso mám rád. Ale stravuji se docela skromně a doma jídlem neplýtváme.
  1. Nakupujete oblečení i v kamenném či online secondhandu? Ne. Oblečení není pro mě moc důležité. Nákupy mě, přiznám se, docela obtěžují.  Vystačím si s málo věcmi i proto, že máme celkem malý byt. Věci na volný čas nosím až do roztrhání. 
  1. Kupujete udržitelnou módu „slow fashion“? Ne, opravdu se moc o tyto věci nezajímám. 
  1. Uvažujete v blízké době o nákupu elektroauta, případně tento vůz již máte? Ano. Předpokládám, že až doslouží současný automobil, další bude možná elektro. Ale uvidíme, jak se budou vyvíjet technologie, možná to bude auto na vodíkový pohon.
  1. Využíváte doma zelenou elektřinu (tj. nabídku od poskytovatele, který elektřinu nakupuje z obnovitelných zdrojů)? Ne, zatím ne. Bydlíme v nájemním bytě, navíc v historické části Prahy. 
  1. Snažíte se nakupovat některé potraviny a zboží bez obalu (např. luštěniny, ořechy, ovoce, tekutou drogerii)? Ne. Ale ocenil bych, kdyby tato možnost byla v běžných obchodech, pak bych ji určitě využil. 
  1. Když si kupujete kávu/čaj s sebou, používáte vlastní kelímek/hrnek? Kávu nepiji a vůbec si nekupuji čaj nebo kávu s sebou. Vždy ale vítám, když si mohu třeba na festivalu koupit pivo do kelímku na opakované použití.
  1. Třídíte bioodpad? Ano.
  1. Nakupujete, pokud je na výběr, raději biopotraviny než klasické konvenční? Ne. Bohužel, na výběr moc není. Ale když mohu, tak raději podpořím nákupem malé farmáře, kteří hospodaří šetrněji k životnímu prostředí. Ve všední dny ale není čas chodit na farmářské trhy a bioobchody jsou od nás daleko.
  1. Když létáte, snažíte se svoje lety „offsetovat“ a jak? Ne. Nicméně ve městě používám ekologičtější skútr. Nejezdím po městě autem. Když nejedu na skútru, využívám MHD a hodně chodím pěšky.
Prezidentští kandidáti: Jaroslav Bašta tvrdí, že je dobře, že si Česko v zelené transformaci nevede dobře
Prezidentští kandidáti: Pavel Fischer hodlá zvát na Hrad všechny, kdo k udržitelnosti mají co říci
Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.