Klimatická změna a vypořádávání se s jejími dopady jsou jedním z témat, o která by se měla budoucí hlava státu zajímat. Zeptali jsme se proto všech kandidátů, nakolik důležitá je pro ně zelená transformace. V anketě Ekonews pak dostali šanci podělit se o vlastní přístup k „udržitelnějšímu“ životu. Dnes odpovídá Danuše Nerudová.

Nerudová hodlá být v environmentální agendě velmi aktivní a chtěla by se stát „mluvčí klimatické změny“. „Aktivní diplomacií bych ráda přispěla k pořádání summitu COP27 v České republice a hledání mezinárodního konsenzu na přístupu k ochraně životního prostředí a udržitelnosti. Apelovala bych na změnu energetické politiky směrem k nezávislosti a komunitní energetice. Podporovala bych energetické úspory, protože nespotřebovaná energie je nejlepší a často i finančně nejvýhodnější cesta k udržitelnosti,“ odpověděla Nerudová.

Nerudová se jako jediná z oslovených kandidátů pustila do tématu jaderné energetiky, které podle ní do českého budoucího energetického mixu nepochybně musí patřit.

„V naší zemi nesvítí tolik slunce a nefouká tolik větru, abychom se bez něj mohli obejít. Otázka je schopnost vystavět další blok, nicméně zcela vážně bychom měli uvažovat o investicích do nových technologií, například mobilních jaderných reaktorů,“ uvedla Nerudová s tím, že ve světle současné situace budeme uhlí nepochybně potřebovat o něco déle, než jsme si mysleli.

Co Danuše Nerudová odpověděla v anketě Ekonews?

  1. Snažíte se ze svého jídelníčku vynechat maso, hlavně hovězí, případně ho vůbec nejíte? Ano, masa jím o něco méně než před lety.
  2. Nakupujete oblečení i v kamenném či online secondhandu? Ano, mám odtamtud některé velmi oblíbené kousky.
  3. Kupujete udržitelnou módu „slow fashion“? Ano, podporuji lokální tvůrce a kupuji věci, které vím, že mi vydrží.
  4. Uvažujete v blízké době o nákupu elektroauta, případně tento vůz již máte? Ne, v blízké době nebudeme kupovat nové auto.
  5. Využíváte doma zelenou elektřinu (tj. nabídku od poskytovatele, který elektřinu nakupuje z obnovitelných zdrojů)? Ano.
  6. Snažíte se nakupovat některé potraviny a zboží bez obalu (např. luštěniny, ořechy, ovoce, tekutou drogerii)? Ano, přijde mi skvělé, že se možnosti bezobalového nákupu rozšiřují.
  7. Když si kupujete kávu/čaj s sebou, používáte vlastní kelímek/hrnek? Ano, většinou vozím na cesty termohrnek. Pokud si dávám kávu mimo domov nebo práci, tak se snažím, aby to bylo do hrnku (porcelán).
  8. Třídíte bioodpad? Ano.
  9. Nakupujete, pokud si můžete vybrat, raději biopotraviny, nebo běžné potraviny? Ano, máme i oblíbené lokální potraviny a biopotraviny, ale kupujeme i ty klasické konvenční.
  10. Když létáte, snažíte se svoje lety „offsetovat“ a jak? Nevím.
Prezidentští kandidáti: Jaroslav Bašta tvrdí, že je dobře, že si Česko v zelené transformaci nevede dobře
Prezidentští kandidáti: Pavel Fischer hodlá zvát na Hrad všechny, kdo k udržitelnosti mají co říci
Prezidentští kandidáti: Marek Hilšer říká, že naše budoucí prosperita závisí na udržitelnosti
Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.