Klimatická změna a vypořádávání se s jejími dopady jsou jedním z témat, o která by se měla budoucí hlava státu zajímat. Zeptali jsme se proto všech kandidátů, nakolik důležitá je pro ně zelená transformace. V anketě Ekonews pak dostali šanci podělit se o vlastní přístup k „udržitelnějšímu“ životu. Dnes odpovídá Jaroslav Bašta.

Z osmi kandidátů na Prezidenta či Prezidentku České republiky jich odpovědělo na otázky Ekonews pět. Tým Andreje Babiše navzdory opakovaným urgencím odpovědi neposlal. Stejně k věci přistoupili mediální zástupci Josefa Středuly. Tým Petra Pavla odkázal Ekonews na příslušnou sekci na webu, kde své postoje prý dostatečně vysvětluje.

Kandidát SPD Jaroslav Bašta nemá na svých webových stránkách mezi deseti důvody, proč kandiduje na prezidenta, žádný týkající se ekologie nebo životního prostředí. Přesto Ekonews odpověděl, že  pokládá udržitelnost za jedno z klíčových témat pro naši budoucnost.

„Ovšem způsob, jakým se v EU prosazuje zelená politika, je antiekologický. Protože obnovitelné zdroje jsou svým charakterem zdroji občasnými, jejich doplnění o zkapalněný břidlicový zemní plyn dopravovaný tankery přes oceán představuje enormní zatížení životního prostředí. Odhlížím od toho, že samotná idea takzvaného Green Dealu je ve své podstatě vůči lidem nepřátelská, zejména vůči obyvatelům Evropy,“ odpověděl. Z výše uvedených důvodů je podle jeho slov pozitivní, že si Česko v zelené transformaci nevede dobře.

Co Jaroslav Bašta odpověděl v anketě Ekonews?

  1. Snažíte se ze svého jídelníčku vynechat maso, hlavně hovězí, případně ho vůbec nejíte? Ne
  1. Nakupujete oblečení i v kamenném či online secondhandu? Ne.
  1. Kupujete udržitelnou módu „slow fashion“? Ne.
  1. Uvažujete v blízké době o nákupu elektroauta, případně tento vůz již máte? Ne.
  1. Využíváte doma zelenou elektřinu (tj. nabídku od poskytovatele, který elektřinu nakupuje z obnovitelných zdrojů)? Ne.
  1. Snažíte se nakupovat některé potraviny a zboží bez obalu (např. luštěniny, ořechy, ovoce, tekutou drogerii)? Ne.
  1. Když si kupujete kávu/čaj s sebou, používáte vlastní kelímek/hrnek? Nekupuji si kávu s sebou.
  1. Třídíte bioodpad? Ano.
  1. Nakupujete, pokud je na výběr, raději biopotraviny než klasické konvenční? Ano.
  1. Když létáte, snažíte se svoje lety „offsetovat“ a jak? Ne (posledních pár let skoro nelétám).
Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.