Klimatická změna a vypořádávání se s jejími dopady jsou jedním z témat, o která by se měla budoucí hlava státu zajímat. Zeptali jsme se proto všech kandidátů, nakolik důležitá je pro ně zelená transformace. V anketě Ekonews pak dostali šanci podělit se o vlastní přístup k „udržitelnějšímu“ životu. Dnes přichází na řadu Josef Středula, který odpovědi do ankety zaslal až dodatečně, dva týdny po termínu.

Podle odpovědí Josefa Středuly, který na svém webu v sekci „Moje vize“ nemá udržitelnost ani v jednom z pěti stěžejních bodů, musí být Green Deal jedním z hlavních témat nejbližší dekády, pokud chce Česká republika splnit své závazky.

„Jestli chce naplnit bezuhlíkovou ekonomiku, tedy svůj závazek, musí udělat opravdu obrovské kroky. Není možné k tomu přistupovat jako doposud, to by nás čekaly obrovské problémy,“ píše Středula s tím, že agenda prezidenta musí být významně doplněna o tuto problematiku. Chtěl by ji konzultovat s vládou či parlamentem, ale zároveň na úrovni Evropské unie.

Zapomenout nechce ani na majitele firem, Hospodářskou komorou ČR nebo Svaz průmyslu a dopravy ČR. „Zatím totiž není žádná konkrétní shoda na tom, jakým způsobem jsme schopni situaci zvládnout, zatím jsou pouze závazky České republiky,“ domnívá se.

K tématu udržitelnosti Středulovi schází kvalitní společenská debata. „Ukazuje to naši obrovskou nezralost a neschopnost tak závažná témata řešit. Z mého pohledu by bylo ideální, kdyby existovala střednědobá strategie České republiky, která by zahrnovala environmentální cíle zohledňující i sociální udržitelnost a řešila další problémy, které jsou s tím spojeny. Například nárůst nákladů firem, které musí investovat do zelených technologií,“ říká Středula.

Co Josef Středula odpověděl v anketě Ekonews?

  1. Snažíte se ze svého jídelníčku vynechat maso, hlavně hovězí, případně ho vůbec nejíte? Zrovna hovězí maso už nejím poměrně dlouho. Nebylo to ale cílené rozhodnutí, prostě ho už nevyhledávám.
  1. Nakupujete oblečení i v kamenném či online secondhandu? V kamenném i online.
  1. Kupujete udržitelnou módu „slow fashion“? Ano, ale ne tolik já, spíše manželka.
  1. Uvažujete v blízké době o nákupu elektroauta, případně tento vůz již máte? Nemám a v nejbližší době to neplánuji.
  1. Využíváte doma zelenou elektřinu (tj. nabídku od poskytovatele, který elektřinu nakupuje z obnovitelných zdrojů)? Bydlím v paneláku a předpokládám, že můj dodavatel to již zakomponovává do mixu, z něhož energii čerpám.
  1. Snažíte se nakupovat některé potraviny a zboží bez obalu (např. luštěniny, ořechy, ovoce, tekutou drogerii)? Ano, snažíme se tak nakupovat.
  1. Když si kupujete kávu/čaj s sebou, používáte vlastní kelímek/hrnek? U kávy nebo čaje vlastní kelímek nepoužívám, já si kafe ani moc do ruky nekupuji.
  1. Třídíte bioodpad? Ano, třídíme.
  1. Nakupujete, pokud si můžete vybrat, raději biopotraviny, nebo běžné potraviny? Záleží na druhu potraviny, ale relativně často kupujeme biopotraviny – některé.
  1. Když létáte, snažíte se svoje lety „offsetovat“ a jak? Naposled jsem letěl před covidem a bývají to služební cesty, nikoliv soukromé.
Prezidentští kandidáti: Jaroslav Bašta tvrdí, že je dobře, že si Česko v zelené transformaci nevede dobře
Prezidentští kandidáti: Pavel Fischer hodlá zvát na Hrad všechny, kdo k udržitelnosti mají co říci
Prezidentští kandidáti: Marek Hilšer říká, že naše budoucí prosperita závisí na udržitelnosti
Prezidentští kandidáti: Danuše Nerudová chce být mluvčí klimatické změny
Prezidentští kandidáti: Tomáš Zima má za to, že pokud změny nebudou podporovat občané, nezískají dynamiku

 

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.