Klimatická změna a vypořádávání se s jejími dopady jsou jedním z témat, o která by se měla budoucí hlava státu zajímat. Zeptali jsme se proto všech kandidátů, nakolik důležitá je pro ně zelená transformace. V anketě Ekonews pak dostali šanci podělit se o vlastní přístup k „udržitelnějšímu“ životu. Dnes odpovídá Pavel Fischer.

Prezident Fischer by měl v plánu zvát na Hrad „k široké diskusi všechny, kdo k tomu mají co říci“. Na otázku, zda má dojem, že si Česko v zelené transformaci vede dobře, odpověděl, že má radost z kvalitní produkce bio potravin, i když mu chybí specializované obchody. „Radost mi dělá velmi slušná kvalita bio u našich vinařů, tam jsme podle mého dosáhli velmi slušné úrovně,“ napsal.

Z jeho webu, kde se environmentálním otázkám věnuje v pěti bodech, vyplývá, že se chce hodně zaměřit na podporu farmářů a menších a středních podniků potravinové výroby. Zároveň má v plánu „obnovit hrdost venkova“.

Další body jeho zájmu zahrnují rozmanitost přírody, energetickou nezávislost a podporu obnovitelných zdrojů energie.

Co Pavel Fischer odpověděl v anketě Ekonews?

  1. Snažíte se ze svého jídelníčku vynechat maso, hlavně hovězí, případně ho vůbec nejíte? Rád hledám nové recepty a nová jídla. A pokud je příležitost, rád vařím bezmasé pokrmy. Ale takový dobrý steak z hovězího umím připravit také a dělám to s potěšením.
  1. Nakupujete oblečení i v kamenném či online secondhandu? Recyklujeme oblečení odjakživa. A do charitativních šatníků oblečení dodáváme.
  1. Kupujete udržitelnou módu „slow fashion“? Zajímá mě, ale není často k dostání.
  1. Uvažujete v blízké době o nákupu elektroauta, případně tento vůz již máte? Nemáme. Až bude dostupnější, tak ano.
  1. Využíváte doma zelenou elektřinu (tj. nabídku od poskytovatele, který elektřinu nakupuje z obnovitelných zdrojů)? Ne, protože takovou nabídku nemáme.
  1. Snažíte se nakupovat některé potraviny a zboží bez obalu (např. luštěniny, ořechy, ovoce, tekutou drogerii)? Ano.
  1. Když si kupujete kávu/čaj s sebou, používáte vlastní kelímek/hrnek? Ne, zpravidla si nic nekupuji s sebou.
  1. Třídíte bioodpad? Ano.
  1. Nakupujete, pokud je na výběr, raději biopotraviny než klasické konvenční? Biopotraviny si dám rád, nicméně si uvědomuji, že jejich výroba je často mnohem nákladnější.
  1. Když létáte, snažíte se svoje lety „offsetovat“ a jak? Nejraději jezdím vlakem. S ohledem na pomalou železnici a nestálou kvalitu u nás proto propadám chmurám. Je-li to nutné, létám. Ale o offsetech za létání jsem ještě neuvažoval.
Prezidentští kandidáti: Jaroslav Bašta tvrdí, že je dobře, že si Česko v zelené transformaci nevede dobře
Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.