Petr Šindelář

Panelák je udržitelnější stavba než jakýkoliv rodinný dům.

Architekt Petr Šindelář se zabývá ekologií a udržitelností. Založil architektonické studio VLLNNA a zaměřuje se na návrhy pasivních a nízkoenergetických dřevostaveb. Navrhuje projekty tak, aby se materiál z nich dal v budoucnu buď znovu využít, nebo recyklovat. Je také sedminásobným mistrem ČR v paralelním obřím slalomu na snowboardu, v této disciplníně startoval i na zimních olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010.

Navrhuje dřevostavby tak, aby se daly v budoucnu opět rozebrat a třeba postavit jinde. Jde v podstatě o stavebnice, k jejichž stavbě využívá prefabrikované konstrukční panely na bázi dřeva.

Podle Šindeláře by se takto mělo přistupovat nejen ke stavbě rodinných, ale i bytových domů. „Zatím se tomu nikdo moc nevěnuje, ale mám informace od velkých firem, že se začínají zabývat prefabrikací a paneláží a výrobou staveb někde v halách, protože je velký problém s pracovní silou, s řemeslníky,“ říká Šindelář.

Prefabrikace proces stavby zefektivňuje a tím pádem zlevňuje, protože když není dostatek šikovných lidí, roste chybovost a stavbu to prodlužuje. „Do stavby pak musíte zakalkulovat, že se něco bude třeba třikrát předělávat. Při výrobě prefabrikátů někde v hale můžete chyby eliminovat na minimum, což má vliv i na cenu. Proto má smysl to takhle dělat,“ popisuje.

Systém dřevěných skeletů by sám chtěl v budoucnu využít i na větší stavby. Bylo by to podobné způsobu, jakým se dřív stavěly paneláky. Ty Šindelář mimochodem považuje za daleko udržitelnější stavbu než jakýkoliv ekologický dům.

„Je prokázané, že člověk, který žije v paneláku, za sebou zanechá daleko menší uhlíkovou stopu než ten, který si postaví sebeekologičtější dům, protože při stavbě rodinného domu spotřebujete daleko víc materiálu a energie, doplňuje.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.