Ondřej Tarabus

Na zalesňování v Česku není prostor, tyto offsety u nás nedávají smysl.

Ondřej Tarabus je ředitelem pro klima dánské nevládní organizace Preferred by Nature.

Na zalesňování v Česku není prostor, z offsetových projektů tu mohou fungovat projekty jako regenerativní zemědělství nebo lepší management v lesích, uvádí Ondřej Tarabus, který se v rámci dánské nevládní organizace Preferred by nature věnuje validaci a certifikaci offsetů.

A vysvětluje, proč zde prostor není. „Aby se uhlíkový projekt mohl zafinancovat a vygeneroval dostatečně kreditů, tak potřebuje velkou plochu půdy. Proto se tyto projekty odehrávají hodně na jihu,“ uvádí. I proto se jeho společnost soustředí hlavně na programy na jih od rovníku.

Celosvětově dnes offsety spojené s využíváním půdy tvoří zhruba asi 40 procent uhlíkových kreditů nabízených na trhu. Zhruba 25 procent představují ty spojené s obnovitelnými zdroji a pak následují ty, který se zabývají čistým způsobem vaření, tedy přechodem například z otevřeného ohně na lepší domácí vařiče.

Ondřej Tarabus věří, že i přes dnešní problémy spojené s offsety, jejich nedůvěryhodností a nadhodnocenými údaji dává tato cesta smysl. Trh se pročistí, metodika a certifikace organizací, jako je Verra, se vylepší.

„Budou jasně daná pravidla, jak offsety komunikovat. Nebudeme se tvářit, že ty emise nejsou, ony jsou, ale můžeme klidně říct, že my nějakým způsobem přispíváme k tomu, abychom měli co nejmenší dopad. A většina těch uhlíkových projektů má další benefity, ať už se týkají biodiverzity, zlepšení života místních obyvatel nebo zdraví. Takže myslím, že do budoucna bude offsetů více,“ uzavírá expert.

V podcastu se dále dozvíte:

Jaké hlavní typy offsetových programů na světě se používají, jak se rozlišují projekty ex post a ex ante,

jaké jsou problémy s nynějšími certifikacemi, jako je Verra a další, a jak se situace mění,

jak konkrétně probíhá validace a certifikace projektů,

jak se pohybují ceny offsetů ve světě a jak se budou zřejmě vyvíjet dál,

jak by měla firma postupovat, když se pro offset rozhodne, čím se řídit,

Článek je součástí série Zelené triky, kterou podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.