Tomáš Pánek

Zájem o elektromobily roste, byť za zbytkem Evropy stále pokulháváme.

Tomáš Pánek je zakladatelem a CEO společnosti IONT tech.

Zákazníci při přechodu na elektromobilitu často řeší jako první pořízení auta a až pak jeho dobíjení. „Potom zjistí, že nemají dobíjecí čip nebo jim v garáži chybí zásuvka,“ upozorňuje Tomáš Pánek, jehož společnost IONT tech v Česku vyrábí dobíjecí stanice pro elektromobily a kola.

Zájem o elektromobily v Česku roste, jejich tržní podíl je ale stále malý a za zbytkem Evropy v rozvoji nové technologie pokulháváme. To chce stát změnit dotacemi pro firmy na pořízení elektroaut a dobíjecích stanic. Pro běžné občany je nechystá.

Podle Pánka mohly být dotace nastaveny lépe. Problém vidí třeba v tom, že prostřednictvím dotace nejde pořídit dobíjecí stanice samostatně, ale jen s elektromobilem, což nepomáhá tomu, aby se firmy mohly na elektromobilitu dobře připravit. Jako omezení vidí také to, že auta s dotací lze pořídit jen jedním způsobem, a to na úvěr, jiné varianty nejsou možné.

V podcastu se dále dozvíte rady, jak by firmy měly postupovat v případě, že o dotaci na elektroauto a dobíječku uvažují, proč je dobré dopředu přemýšlet o tom, jaký model zvolit nebo jaká je dnes nabídka elektromobilů.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.