Martin Veselý

Zkušenosti ze světa ukazují, že žádný jiný než depozitní systém nepřinese zvýšení sběru PET lahví na 90 procent.

Martin Veselý má na starosti vnější vztahy ve společnosti Mattoni 1873.

V Česku se chystá zálohový systém na PET lahve a plechovky, které by lidé vraceli do obchodů stejně jako pivní lahve. Hlavním cílem zálohování je zvýšení podílu vysbíraných obalů a jejich recyklace tak, aby se z použitých PETek a plechovek daly opět vyrobit nové.

Nápojové firmy hledají cestu k cirkulární ekonomice tak, aby se plastové lahve a plechovky po vypití nápojů nestaly odpadem, ale znovupoužitelnou surovinou. Podle Martina Veselého, který má na starosti vnější vztahy ve společnosti Mattoni 1873 a tématu zálohování se věnuje, jsou pro dosažení cirkularity důležité tři pilíře. Prvním je, aby obaly byly stoprocentně recyklovatelné, druhým maximální možný sběr a třetím samotná recyklace.

Na větší podíl vysbíraných PET lahví tlačí Evropská unie. Podle ní musí v roce 2029 každý členský stát sebrat 90 procent plastových nápojových obalů. V Česku je to nyní kolem 70 procent. „My dnes vidíme, že žádný jiný než depozitní systém nepřinese zvýšení sběru PET lahví na tuto úroveň,“ říká Martin Veselý.

V případě plechovek nejsou stanoveny cíle na sběr, ale na recyklaci, které však Česko neplní. „Ani je plnit nemůžeme. Už jen proto, že síť sběru plechovek není tak rozsáhlá,“ říká Veselý s tím, že v Česku také chybí optické třídičky.

Nápojové firmy potřebují suroviny ze starých PET lahví také proto, že podle zákona musí do roku 2025 podíl recyklovaného plastu, takzvaného rPET, v lahvi dosáhnout 25 procent a do dalších pěti let 30 procent. Na Slovensku, kde Mattoni 1873 také působí a kde už zálohový systém běží, se díky němu podíl rPET podle Veselého podařilo Mattoni výrazně zvýšit.

V podcastu se dále dozvíte:

  • proč je pro nápojáře důležité zavést cirkularitu obalů tak, aby z použité lahve vznikla zase nová
  • proč k tomu není vhodný stávající systém sběru PET lahví do žlutých popelnic, na který jsou Češi zvyklí
  • jak pomohlo zálohování na Slovensku ve zvýšení podílu recyklovaného plastu v PET lahvích
  • jakou podobu by zálohování v Česku mělo mít a kde všude by se lahve a plechovky mohly vracet
Tento díl vznikl ve spolupráci se společností Mattoni 1873.
Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.