Žaneta Slámová a Petra Květová Pšeničná

Rády bychom maminky i zaměstnaly, ale narážíme na systém sociálních dávek.

Žaneta Slámová a Petra Květová Pšeničná jsou moderátorky, ale také zakladatelky projektu Fandi mámám, který se zaměřuje na samoživitelky. Ten založily před osmi lety a od té doby pomohly více než 250 maminkám.

Žaneta Slámová a Petra Květová Pšeničná založily před osmi lety neziskovou organizaci Fandi mámám s tím, že pomohou pěti maminkám a pak se uvidí. Dnes je maminek samoživitelek, kterým pomohly, přes 250.

Obě si dnes považují, že systém materiální podpory hned na začátku nastavily transparentně a dobře. „Vymyslely jsme to tak, že chceme pomáhat konkrétními věcmi, které maminkám pomohou v jejich situaci, o které si řeknou. A příběhem, který nám sdělí a my ho zveřejníme, poukážeme na problémy spojené se samoživitelstvím. Toho se držíme doteď, i když vzniklo spoustu dalších přidružených projektů, jako je třeba Fandimat,“ popisuje Žaneta Slámová.

Díky tomu, že jde o materiální pomoc, může pomáhat opravdu skoro každý. Nejsnáze třeba poskytnutím oblečení po dětech, staršího kola a podobně. A dát tak i věcem druhý život.

Obě ženy vybudovaly za dobu fungování projektu síť více než pěti tisíc dárců a dárkyň, pracují i na fundraisingu. V čem naráží je, když se snaží maminkám pomoci v tom získat třeba práci, přivydělat si. S dětmi se maminkám práce špatně hledá, připadá pro ně v úvahu hlavně přivýdělek nebo částečné úvazky, ale tam často naráží.

„Máme zkušenosti, že maminka si něco přivydělá a přijde o všechny příspěvky,“ uvádí Žaneta Slámová s tím, že jim pak maminky přiznávají, že raději pracují načerno. „Mělo by se brát v potaz, že je nějaké období třeba dvou let, kdy je člověk v nějaké situaci, kterou potřebuje překlenout a bylo by fajn, aby si tam mohla maminka přivydělat pár tisícovek,“ doplňuje Petra Květová Pšeničná s tím, že by jí to pomohlo do budoucna, kdy nebude muset žádat o další dávky.

Kromě materiální pomoci, kdy Fandi mámám propojuje dárce a obdarované, se obě ženy snaží i získat partnery z řad firem. A sní o tom, jak by to mohlo fungovat v budoucnu.

„Rády bychom, aby všechny položky, které pro maminky zajišťujeme, měli partnera. Například někoho na oblečení, někoho na potraviny, na nábytek, aby vždy ten dárce zakoupil tu věc u toho partnera a věděl by, proč tenhle partner podporuje náš projekt,“ popisuje Žaneta.

V podcastu se dále dozvíte:

proč nejsou maminky samoživitelky chudinky, ale hrdinky,

jak se změnil nebo nezměnil pohled společnosti na ně,

jak celý ekosystém pomoci funguje a jak se zapojují i samotné maminky, které systémem podpory prošly,

proč je třeba pomáhat maminkám samoživitelkám, aby myslely i na sebe,

jak funguje aplikace materiální pomoci Fandimat.

Jak vidí zakladatelky budoucnost Fandi mámám.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.