Známá česká scénáristka a režisérka Alice Nellis se snaží v domácnosti chovat tak, aby dopad na životní prostředí byl co nejmenší, ať už jde o odpady či spotřebu energií.

„Snažíme se používat ekologické prostředky na mytí – to se nám sice nedaří vždy, ale snaha je. Jezdíme elektroautem, ale tam je ta ekologie také dost sporná,“ říká Alice Nellis ve své „udržitelné“ zpovědi pro Ekonews.

Její odpovědi si můžete přečíst v pravidelné anketě Ekonews, ve které vám budeme přinášet pohled známých osobností na to, jak se lze stavět zodpovědněji a šetrněji k životnímu prostředí.

Co děláte doma pro to, abyste šetřila životní prostředí a která z dosavadních změn byla pro vaši domácnost nejtěžší?

Třídíme. Kompostujeme. Snažíme se zmenšovat odpad, co to jde. Méně topíme a místo toho se doma víc oblékáme. Mezirodinnově recyklujeme oblečení, co to jde. Snažíme se používat ekologické prostředky na mytí – to se nám sice nedaří vždy, ale snaha je. Jezdíme elektroautem, ale tam je ta ekologie také dost sporná…

Co byste chtěla doma změnit, ale zatím je to pro vás příliš náročné na čas, drahé nebo jinak komplikované?

Ráda bych méně jezdila autem, ale to zatím úplně nezvládám. Jak časově, tak leností.

Pokud byste mohla vybrat jednu věc, kterou by politici měli prosazovat ve snaze zlepšit životní prostředí, co by to bylo?

Dostupnost ekologických řešení a školství, které děti připravuje na reálný život.

Alice Nellis

Je překladatelka, muzikantka, internetová designérka, scenáristka a filmová i divadelní režisérka. Napsala scénáře a režírovala filmy jako Ene Bene, Výlet. Dále natočila snímky Mamas and Papas (2010) a Perfect Days. Má tři děti.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.